Главният прокурор Иван Гешев не е бил в командировка, а

...
Главният прокурор Иван Гешев не е бил в командировка, а
Коментари Харесай

Гешев се оказа в отпуск по време на молитвената закуска в САЩ

Главният прокурор Иван Гешев не е бил в командировка, а в отпуск по време на пътуването си до Съединените щати при започване на февруари, когато пресцентърът му твърдеше, че ще участва на националната молитвена закуска.

Кой е платил за визитата му и какъв е размерът на този разход обаче продължава да е загадка.

Прокуратурата е отказала да разкрие тази основна информация в отговор на писмен въпрос от досегашния народен представител от Демократична България Ивайло Мирчев.

Краткото писмо, подписано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, гласи: " В интервала от 30 януари 2023 до 7 февруари 2023 година в това число, Иван Стоименов Гешев - основен прокурор на Република България е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещаване в Съединени американски щати не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България ".

Това е отговор на един от общо четири въпроса, сложени публично от Мирчев.

Филипова пропуща да отговори - или да изясни на какво съображение не дава данни данни - за следните въпроси на депутата:

1. По покана на кои конгресмени е присъединяване Ви в мероприятието?
2. Кой поема таксата за присъединяване в мероприятието?
3. Кои са съпътстващите Ви лица?

От щедро отразяваното посещаване на Иван Гешев в Америка стана ясно, че той е взел присъединяване в най-малко едно обществено събитие дружно с депутата от Движение за права и свободи - факт, който въобще не беше споменаван в прессъобщенията на държавното обвиняване. За да участва на събирането в Съединени американски щати, Хамид пропусна и последните работни дни на 48 Народно заседание.

Очевидно най-малко един чиновник на администрацията на прокуратурата също е придружавал Гешев, с цел да може да отразява неговите срещи с конгресмени и наличието му на паралелна колекция на истиската Национална молитвена закуска.

Събитието тази година не беше отворено за външни лица отвън президента на Съединени американски щати, членовете на Конгреса и техните половинки. Организаторът на закуската категорично отхвърли пред " Свободна Европа " да е изпращал покана до българския основен прокурор, което сътвори още повече въпроси към разноските и домакините на гостуването му.

Докато е бил в отпуск, Гешев раздаде и плакети от прокуратурата на двама конгресмени от Републиканската партия - Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.

" Иновативен е този метод на прокуратурата да среща обществото какво ще прави основният прокурор по време на почивката си. Сериозно, само че тук пораждат други въпроси: Защо прокуратурата отразява на уеб страницата си отпуска му в Съединени американски щати със фотоси на обособените публични събития, включително в Конгреса? Имало ли е с Гешев командирован чиновник от прокуратурата? И той ли е бил в отпуск? ", пита Ивайло Мирчев във Фейсбук, като споделя писмото.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР