Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си.

...
Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си.
Коментари Харесай

Извънредно: Иван Гешев най-сетне отстранен

Главният прокурор Иван Гешев най-сетне беше отхвърлен от поста си. Това стана с решение на Висшия правосъден съвет, взето на съвещание в понеделник.

В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е " ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание ". 

Предстои Висш съдебен съвет да предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за освобождението му. Държавният глава няма период за това, а през почивните дни се появи информация, че е допустимо той да изчака произнасянето на Конституционния съд по настояването на Гешев против измененията в закона за правосъдната власт, въвеждащи механизма за следствие на основния прокурор. Междувременно основният прокурор не участва на съвещанието, на което бе взето решението, защото е в Страсбург, където се чака на следващия ден да бъде изслушан от подкомисията за господство на правото към Европейския парламент за делото " Барселонагейт " и други следствия за корупция. Малко по-рано през днешния ден Гешев заплаши с намек Бойко Борисов, че " на следващия ден ще е забавно ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР