Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на

...
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на
Коментари Харесай

Гешев в писмо до ЕС: Над 5 години България чака от Сърбия екстрадиция на българин

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които още веднъж ги сезира за зародилите компликации по осъществяването на изпратените до сръбските управляващи две молби за екстрадиция на Цв. В.

„ Липсата на дефинитивно правосъдно решение на способените управляващи на замолената страна - Република Сърбия по този съответен случай, по отношение на водено от българските управляващи наказателно произвеждане против българския жител Цв.В., слага под подозрение ефикасното приложение на Европейската спогодба във връзка с отговорностите на произнасянето на замолената страна в рационален период ", написа в писмото на основния прокурор.

В него се припомня, че към сегашния миг са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските управляващи по съответния ред на първичната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на спомагателната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Писмото на Иван Гешев е с копие до ръководителя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка по отношение на готовността на Сърбия като претендент за участие в Европейския съюз и използване на правилото за господство на закона в правосъдните процедури.

Главният прокурор напомня, че във връзка с процедурите за предаване на търсени за закононарушения лица според Европейски заповеди за арест, се ползват периодите до 3 месеца, които са несравнимо по-кратки за изговаряне на дефинитивни правосъдни решения за предаване или отвод от предаване на търсени лица по отношение на тези по съответния случай.

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, в което осведоми, че молбите на българската страна от 2014 година за екстрадицията на Цв. В. не престават да са годни.

„ Изразяваме неразбиране от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първичната ни молба за екстрадиция на българския жител Цв. В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на спомагателната молба. Информираме Ви, че такова закъснение в приемането на отговор от замолена страна е невиждан случай в нашата процедура като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската спогодба за екстрадиция, откакто навреме е била изпращана и всяка желана спомагателна информация ", написа още в писмото на основния прокурор.

„ Отново бихме желали да отбележим, че наказателното произвеждане против Цв. В., по отношение на присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правосъдие, с голямо влияние върху стопанската система и финансовата непоклатимост на страната ни ", обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР