Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков ще бъдат

...
Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков ще бъдат
Коментари Харесай

Гешев и Кирил Петков ще се явят пред комисията за върховенство на закона в ЕП |

Главният прокурор Иван Гешев и министър председателят Кирил Петков ще бъдат изслушани на следващия ден от мониторинговата група на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент.  

Междувременно от прокуратурата изпратиха прессъобщение, че основният прокурор Иван Гешев е на посещаване в Брюксел, на  " което ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със отбрана правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно състояние и ролята на прокуратурата за тяхното превъзмогване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно задгранично въздействие, засягащо ползите на Европейския съюз и страните членки на НАТО ".

За чуването от LIBE написа, че " Гешев ще се включи от Европейския парламент и в проведената от членовете на Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи отдалечена среща, отдадена на наблюдаване на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България ". 

Заседанието ще стартира с въпроси към Гешев, след което ще приказват министър председателят Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов. 

Евродепутатът Елена Йончева, която е единственият българин, член на мониторинговата група, изясни пред БНР в събота, че в комисията има конкретни въпроси – дали предвижданите промени в прокуратурата и КПКОНПИ дават отговор на рекомендациите на Венецианската комисия; по какъв начин основният прокурор ще носи отговорност; до каква степен са стигнали следствията за „ Барселонагейт “, за кюлчетата злато на фотосите от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва предприемач и политически опонент; какво се прави за битка с ендемичната корупция и по-специално – покупко-продажбите за построяването на огромните инфраструктурни планове.

Изслушването е част от огромно наблюдаване на обстановката в България. От 2021 година Европейската комисия обвързва европейското финансиране за страните членки със спазването на върховенството на закона. В полемиката би трябвало да се обясни дали ръководещите в България ще подхващат ограничения, тъй че да не се стига до наказателна процедура.

Кирил Петков ще има среща и с новоизбраната председателка на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Бившият министър председател Бойко Борисов също бе поканен на предходните съвещания на комисията за България по време на мандата си, само че не откри за нужно да се отзове на поканите на комисия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР