Главният прокурор Иван Гешев е съгласен да бъдат изслушани експертите,

...
Главният прокурор Иван Гешев е съгласен да бъдат изслушани експертите,
Коментари Харесай

Гешев не иска да учи седмокласници да разпределят дела в България

Главният прокурор Иван Гешев е склонен да бъдат изслушани специалистите, направили одитния отчет на системата за инцидентно систематизиране на каузи при закрити порти. Иначе би съществувал действителен риск " да станем смешни и някой седмокласник да разпредели делата в България ".

Всеки с някакви обикновени компютърни умения може да влезе в системата, в случай че има електронен автограф, уточни Гешев по време на съвещанието на Висш съдебен съвет.

" Не е работа да образоваме седмокласници по какъв начин да разпределят каузи в съда, отчетът би трябвало да бъде качен на страницата на Висш съдебен съвет и всеки да може да го прочете ", настоя основният прокурор.

Припомняме, ден откакто отчетът бе обществено коментиран от основния прокурор Иван Гешев и от правосъдния министър и от членове на Висш съдебен съвет от Върховния касационен съд обявиха, че отчетът не е изпратен на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.

Той е изискал одит на цялата система и компютърна сигурност на прокуратурата. Иван Гешев е склонен с Атанаска Дишева и Лозан Панов да бъде оповестен отчетът на страницата на Висш съдебен съвет, само че би трябвало да бъде поискано позволение от наблюдаващите прокурори. Той запита и за какво самият ръководител на Върховен касационен съд не изиска да бъде изработен одит на неговите компютърни системи.

" Прокуратурата няма какво да крие и това е в полза на цялото общество ", сподели още Гешев.

Според ръководителя на Върховен касационен съд най-важното нещо е да се даде гласност на отчета, тъй като всичко останало са персонални тълкования и отзиви без съответни обстоятелства. " Да създадем разликата сред изказвания и обстоятелства ", настоя Панов.

Според представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев евтиният популизъм би трябвало да спре и отчетът не би трябвало да се разнася " наляво и надясно ", изключително в случай, че има формирано досъдебно произвеждане ".

Олга Керелска поддържа предлагането отчетът да бъде признат, тъй като задачата, която му е била предоставена, е изпълнена. Тя не поддържа предлагането специалистите да бъдат изслушани при изключени камери. " На сегашния стадий с уязвимостите на системата за инцидентно систематизиране на каузи е осведомена цялата общност и не виждам смисъл чуването да стане при изключени монитори ", уточни Керелска.

Тя поддържа мнението отчетът да бъде оповестен обществено, както и да бъдат изслушани ИТ експертите на Висш съдебен съвет.

Атанаска Дишева също счита, че отчетът би трябвало да бъде оповестен и това е в името на публичния интерес, както и да се изслушат ИТ експертите от Висш съдебен съвет. " Да се твърди, че системата би станала уязвима от публикуването на отчета е голословно ", акцентира Дишева.

По думите й не е записано нито едно навлизане в системата.

Припомняме, основният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за инцидентно систематизиране на делата. 10 000 евро коствало делото да попадне при тъкмо избран арбитър, базира се Гешев на клюки, дочути в правосъдните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже правилно.

Софийската градска прокуратура разгласи, че образува досъдебно произвеждане във връзка подаден сигнал от основния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия правосъден съвет. Петима от тях са от софийската гилдия, а един от прокуроркската гилдия на Висш съдебен съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР