Главният прокурор Иван Гешев е поискал отлагане на заседанието на

...
Главният прокурор Иван Гешев е поискал отлагане на заседанието на
Коментари Харесай

Гешев поиска отлагане на обсъждането за отстраняването му, ВСС му отказа


Главният прокурор Иван Гешев е изискал отсрочване на съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което би трябвало да се разиска първото искане за неговото премахване от поста. Направил го е задочно – посредством юриста си Радостина Томова.

Мотивите му са два: първият е, че самият той е в командировка в Бургас на интернационална конференция (самокомандировал се е, б.р.). Вторият – ненадейно заболяване на неговия представител – а точно юрист Томова.

В случай, че не бъде отсрочено разискването, написа ненадейно заболялата, тя упорства производството да бъде напряко спряно поради настояването на обвинител №1, импортирано в понеделник в Конституционния съд, с което той чака да бъде казано дали може Висш правосъден съвет с изминал мандат да се занимава с кадрови въпроси, в това число и с освобождението на тримата огромни в правосъдната система.

Междувременно Иван Гешев изпрати свое мнение и по второто искане, което внесоха с 4-има от гореспоменатите 6-има правосъдни кадровици. То е обвързвано с изказването му на 15 май, в което той приказва, че би трябвало „ да бъде изринат политическият отпадък “.

Главният прокурор счита, че настояването е неприемливо, тъй като сега Висш съдебен съвет е с изминал мандат, т.е. – още веднъж се базира на своите изказвания до Конституционния съд. Гешев обаче разсъждава върху смисъла на фразата „ политически отпадък “ и изяснява, че това е събирателно съществително, без каквато и да е конкретика, или пък нарицателно, което необятно се използва в всекидневието освен у нас.

С 14 на 9 гласа обаче Висш съдебен съвет отхвърли настояването на адвокатката на Гешев за отсрочване на съвещанието, както и настояването й за прекъсване на производството. Така стартира разискване на импортираните няколко претенции от страна на 6-имата вносители, както и насрещните претенции на Гешев. По случая с гърмежа до колата му ще бъдат изслушани и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов (който пръв заприказва за интервенция на основния прокурор в разследването), шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров, както и следователите, работили по случая.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР