Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че призивите за конституционни

...
Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че призивите за конституционни
Коментари Харесай

Гешев: Адвокатите на подсъдими и обвиняеми искат слаба прокуратура, но хората

Главният прокурор Иван Гешев е безапелационен, че апелите за конституционни промени за намаляване на прокуратурата са в полза на нарушителите, не и на хората. И моли към политиците да се дефинират от коя страна на барикадата стоят.

" Кратката дума е безочливост. Защото това е все едно прокуратурата да желае промени в закона " - по този начин основният прокурор Иван Гешев разяснява настояването на НПО-то на юристите да се орежат пълномощия на прокуратурата, а тя да бъде извадена от правосъдната власт. В своето мнение Фондация " Български юристи за правата на индивида " упорства за конституционни промени, които да вкарат правосъден надзор над всеки прокурорски акт и управление на активността на основния прокурор.



" Адвокати на подсъдими и наказани нарушители желаят промени в активността на прокуратурата. Аз разбирам, че доста хора имат интерес от слаба прокуратура, само че това на го желаят хората ", разяснява още Гешев в Ихтиман, където беше по линия на следващата акция на органите на реду против битовата престъпност.

" Адвокатите на подсъдимите желаят това, което се случва в последните месеци по отношение на най-богатите в страната и битовата престъпност, да спре. Най-сигурният метод е със законодателни промени които да блокират активността на прокуратурата. Това е в полза на техните проксита или представители, само че не е в полза на хората ", безапелационен беше основният прокурор.

" Има една разграничителна линия - от едната страна са ползите на българските жители за ред, успокоение и сигурност. От другата страна - на нарушителите и олигарсите. Аз ясно съм решил от коя страна да застана и това не е страната на нарушителите ", отсече Иван Гешев.

И прикани: " Политиците би трябвало да изберат от коя страна ще застанат ", добави още Гешев. Той призна, че не знае какво тъкмо желае президентът.

" На мен не ми е ясно той какво желае?! Каква е задачата на тези събеседвания, които се водят там /б.р. - в президентството/, тъй като от прокуратурата, за разлика от тези юристи на подсъдими и наказани нарушители, от българската прокуратура не е желано мнение. Явно няма потребност ", заключи Гешев във връзка обстоятелството, че не е канен на среща, както представители на останалите институции в правосъдната и държавната власт.

Иван Гешев повтори, че българската прокуратура е направила всичко належащо за екстрадицията на хазартния необут Васил Божков от Обединените арабски емирства. Днес оттова са се завърнали двама командировани прокурори, които са водили диалози с представители на ОАЕ на високо равнище. " Топката е в друга страна ", заключи Гешев.

Главният прокурор разяснява, че няма спънка Стив Ханке да бъде поканен и да съобщи същите неща, които сподели в изявлението си по отношение на досието с данни за корупция по времето на ръководството на Иван Костов, която е връил на тогавашния президент Петър Стоянов.

Гешев повтори още, че прокуратурата ще извърши цялостна инспекция на всички условия към приватизацията на Пловдивския панаир.



Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов даде повече елементи по спецоперацията в противопоставяне на битовата престъпност, извършена на територията на Костенец и Ихтиман. По думите му хората там нямат терзания, е станало ясно по време на диалозите с кмета и районния прокурор. " Има 10 арестувани лица с две досъдебни производства ", сподели Иванов. На един от тестваните адреси е открит кг марихуана. Открити са и цигари без бандерол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР