Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг пред медиите след поискана

...
Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг пред медиите след поискана
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си на брифинг пред медиите

Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг пред медиите след поискана му оставка.

„ Като основен прокурор съм работил единствено и само за България, за българските жители и за тяхната сигурност, съобщи Гешев “, представен от БНР.

" Може да съм допускал неточности и това е нормално…но всичко е било единствено и само в полза на хората и народа. Това е моята оставка, а това е химикалката ", сподели основният прокурор след което скъса листа с оставката си, заяви още БНР.

" Не ме е боязън...не знам дали съм самоуверен, само че постоянно съм правил неща, които съм считал за верни и в полза на хората ", акцентира той.

" Сега е моментът и съм сигурен, че политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, където до този миг се опитваше в някаква степен деликатно да я управлява в полза на личните си може би користни ползи, а сега  го прави безобразно, брутално, нарушавайки всевъзможни европейски полезности ", сподели основният прокурор и добави:

" Преди месеци получих предложение, завоалирано, споделиха, че е от Бойко Борисов да стана дипломат в Израел или в Турция, а вероятно и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на съществено, само че очевидно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля ".

При представянето на целите на ГЕРБ-СДС, претендентът за министър-председател Мария Габриел сподели, че освобождението на Иван Гешев ще бъде една от първите задания пред бъдещия министър на правораздаването. Идеята беше подкрепена от всички партии в Народното събрание, въпреки с разнообразни нюанси, напомня БНР.

По-късно шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет внесоха искане за освобождение на основния прокурор.

Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на правосъдната власт.

Процедурата за неговото премахване е 7-дневна и стартира да тече, откакто той получи документите, с които се желае освобождението му.

За отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор са нужни 17 гласа " за " във Висшия правосъден съвет.

По закон Висш съдебен съвет се състои от 25 членове, само че все още членовете са 22-ма поради подадени оставки и непопълнени квоти, защото актуалният съвет работи с изминал мандат от 3 октомври предходната година.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР