Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви заместник-главният прокурор

...
Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви заместник-главният прокурор
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Професионално подготвено покушение, само случайност е предотвратила смъртни случаи!

Главният прокурор е бил цел за ликвидиране, съобщи заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов на брифинг по отношение на случая с кортежа на основния прокурор Иван Гешев, който стана по-рано през днешния ден на пътя сред град Самоков и село Ковачевци.
Сарафов даде детайлности на 100 метра от мястото, където е бил гърмежът.
Той акцентира, че не става въпрос за заплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, съобщи Сарафов. Той добави, че потърпевши няма.
Борислав Сарафов, заяви, че през днешния ден, към 11:30 ч., основният прокурор е пътувал към София, когато на един доста огромен завой, на който скоростта се понижава, избухва гърмеж. Взривът е извънредно мощен, по сведения на очевидци огненият дирек, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра, сподели Сарафов. Взривното устройство е заложено в средата на огромен дъгообразен завой, където скоростта се понижава до доста ниски равнища. Сарафов уточни, че на място е открит кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена непосредственост да пътното платно, до банкета, сподели Сарафов. Той добави, че гърмежът имал ясна устременост към пътя, към преминаващите коли. Бомбата е била освен с огромен тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротил, по първични отзиви на специалистите, само че и с голям брой осколки, които са се разпилели към отсрещните дървета. Очевидно бомбата, взривното устройство, е с желание да убие. Не е било за заплашване, сподели заместник-главният прокурор.
Металните сачми, които намираме, които са се забили в дърветата, са с величина колкото човешки нокът, сподели Сарафов. В момента се организират огледи и оперативни дейности, в това число със следови кучета търсим следи от възможни причинители. На място на местопроизшествието са открити маркери, които явно са оставили причинителите, избрани предмети, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Очевидно става въпрос за професионално квалифицирано нападение и положително осъществяване, съобщи Сарафов. Той сподели, че единствено една случайност е избавила както основния прокурор, фамилията му, по този начин и редица други хора, които са прекосявали в региона. 
Към момента наказателното произвеждане, което е формирано е по глава първа от Наказателния кодекс за терористичен акт, сподели Сарафов. Той уточни, че по случая се подхожда извънредно съществено. Търсят се детонатори, търсят се осколки. До няколко часа ще знаем какъв е химическият състав на взривното устройство, ще го кажат от Специализирания отряд за битка с тероризма, с които работим, сподели Сарафов. Той заяви, че до часове ще се знае, както типа на взривното вещество, по този начин и неговото количество. Осколките са сложени освен да избухнат, само че и да убият. Как е задействано устройството, занапред ще кажат сътрудниците, добави заместник-главният прокурор.
Не се изключват никакви версии, най-вероятно причинителите са били тук и са имали образен контакт с пътя. Няма по какъв начин другояче да се реши моментът на гърмежа. Той е избухнал безусловно сега, в който автомобилът на основния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, заяви Борислав Сарафов. 
В отговор на въпрос той сподели, че маршрутите на НСО са в огромна степен секретни, постоянно има съществени и аварийни направления, тъй че какъв е бил маршрутът, ще бъде част от установяването на събитията по делото. Тепърва ще се откри знаел ли е някой маршрута, кой го е знаел или са били заложени клопки по всички вероятни направления. Но явно някой е следил маршрутите на основния прокурор, явно основният прокурор е цел за някого. Това е била цел, която е трябвало да бъде убита, съобщи Сарафов. 
Главният прокурор въплъщава държавното обвиняване, това е посягане не против Иван Гешев, а против основния прокурор, сподели той. 
На въпрос има ли обвинени, Сарафов отговори, че е в непрекъснат контакт с основния прокурор, само че не може да каже всичко, тъй като в случай че го направи, значи да предизвести някого. Не би било професионално да ги споделям пред медиите, сподели Сарафов. 
Не изключвам позитивен отговор на този въпрос, сподели той, запитан дали огромната бронировка на колите е предотвратила най-лошото. 
На въпрос дали основният прокурор ще анулира визитата си в Турция, Сарафов сподели, че не може да каже какви са му проектите. " Аз съм тук, с цел да управлявам следствието и това е моята функционалност ", съобщи той.
На въпрос дали маршрутът на основния прокурор е бил координиран с регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Атанас Илков, шеф на Главната дирекция „ Национална полиция “ сподели, че не може да отговори. В 11:50 ч. е постъпил сигнал на 112, че по отношение на автомобил на основния прокурор е било взривено взривно устройство. Непосредствено след приемане на сигнала насочихме полицейски екипи. Колегите реагираха доста бързо, на петата-десетата минута отделиха региона, колите за спешна помощ пристигнаха на място. Пострадали лица нямаше. Започнаха всеобщи инспекции на всички лица, които се движеха в региона. Непосредствено по-късно се образува действен щаб в Националната полиция, в който бяха включени всички структури на Министерство на вътрешните работи, които имат отношение и пълномощия да работят по този случай. Анализират се всички данни, дейностите бяха своевременни. Извършват се доста процесуални дейности. Обемът от чиновници е доста огромен, целият запас на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и всички служби е зает, сподели Илков.
ИЗТОЧНИК: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР