Главният преговарящ за Brexit от ЕС Мишел Барние заяви, че

...
Главният преговарящ за Brexit от ЕС Мишел Барние заяви, че
Коментари Харесай

Първи реакции от Брюксел на плана Джонсън за Brexit

Главният договарящ за Brexit от Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че прогрес в договарянията с Лондон има, само че остава още доста работа, с цел да се реализира договорка, която да извърши задачите на защитния механизъм за Ирландия, съобщи BBC.
" Има прогрес, само че искрено казано, остава да се свърши още доста работа за реализиране на трите цели на защитния механизъм: без физическа граница, стопанската система на остров Ирландия и отбрана на общия пазар. Ще продължим да работим за реализиране на съглашение. Брекзит без съглашение в никакъв случай няма да е изборът на Европейски Съюз. Ще продължим да работим с английския екип, само че съглашението би трябвало да съблюдава трите уговорката ", сподели Барние преди среща с водачите на политическите групи на Европейския парламент на 2 октомври. 
Най-после английското държавно управление показа " проекта Джонсън " за отбягване на " твърдата граница " с Ирландия. Вчера от Даунинг стрийт разгласиха бележката (изпратена и до Брюксел), в която най-сетне се коментира визията на премиера. В най-общи линии, английският министър председател предлага Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на Европейски Съюз във връзка с стоките, само че не и на услугите. BBC прецизира, че това значи въвеждане на нов митнически надзор. Реално той обаче се " измества " – вместо сред Ирландия и Северна Ирландия, отива на границата сред Англия и Северна Ирландия. Това значи фактическо пренасяне на ирландската граница.
За " проблеми в предложенията " приказва и ръководителят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер . В телефонен диалог с Джонсън, той не е отхвърлил проекта даже е приветствал някои аспекти - най-вече във връзка с регулациите, свързани с всички артикули и контрола на артикули от Англия за Северна Ирландия. Но Юнкер въпреки всичко е подчертал, че остават и " проблематични точки ", оповестяват от Европейска комисия. Председателят на Европейска комисия е приветствал решимостта на английския министър председател да напреднат диалозите преди срещата на Европейския съвет през октомври, с цел да се реализира прогрес за съглашение.
Премиерът на Ирландия Лео Варадкар също не одобри " проекта Джонсън ". По думите му те не отразяват изцяло поетите задължения по ирландската граница след напускането на Европейски Съюз. Следващата седмица следва диалог сред него и Борис Джонсън, на който този въпрос ще бъде разискван. Преди това обаче Варадкар ще предприеме редижа срещи с водачи от Европейски Съюз, съобшиха от кабинета му.
Евродепутатът Ги Верхофстад , който управлява групата, координираща активността на Екологичен потенциал по въпроса за излизането на Англия от Европейски Съюз, не е оптимист за новите оферти, съобщи " France Press "
" Ние не считаме ", че тези оферти дават " нужните гаранции, от които се нуждае Ирландия ", съобщи някогашният белгийски министър председател след среща с основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние.
Лидерът на Партията на Brexit Найджъл Фараж сподели, че предлагането за изваждане на ирландския " защитен механизъм " от съглашението за Брекзит е все едно човек да си постави главата в устата на крокодил и да се надява, че всичко ще е наред, съобщи " Reuters ".
" Въпреки това, което сподели той, няма гаранция, че ще напуснем митническия съюз и за всяко бъдещо комерсиално съглашение ще е нужно Европейски Съюз да прояви доброжелателност ", написа Фараж в " Twitter ".
Вчера в тирада пред торите Джонсън разгласи, че показва " градивни и рационални предложния " на Европейски Съюз и че се надява Брюксел да откри опция за компромис за реализиране на договорка. Предпазният механизъм за 500-километровата сухопътна граница сред Ирландия и Северна Ирландия е главният проблем при преговорите  за договорка за Brexit.
Ирландия споделя, че " невидима " граница е от основен народен интерес, защото каквито и да било гранични инспекции биха подкопали мирната договорка от 1998 година, позната като Споразумението от Разпети петък.
Окончателната договорка за Brexit би трябвало да бъде утвърдена от Европейския парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР