Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние все още не може

...
Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние все още не може
Коментари Харесай

Идва ли "враждебен развод" межди ЕС и Великобритания?

Главният договарящ от Европейски Съюз Мишел Барние към момента не може да реализира съглашение с Англия за изискванията, при които Лондон ще напусне съюза.

© Yves Herman Още по тематиката
Без изясненост преди основните договаряния за Brexit в сряда

Европейски Съюз и Лондон остават разграничени по въпроса за английската граница с Ирландия
15 окт 2018
Твърд Brexit ще понижи производството на BMW и Toyota във Англия

Германската компания ще реалокира сглобяването на модела Mini, а японската чака да прекрати краткотрайно цялата си активност на Острова
4 окт 2018
Работниците от Европейски Съюз няма да имат преференции във Англия след Brexit
25 сеп 2018
Колко ще боли Brexit без договорка

Въпреки че неуспехът на договарянията сред Англия и Европейски Съюз към момента е малко евентуален, само че за него се приказва все по-често
12 окт 2017
Англия не изключва опцията да наложи визи на страни като България

Според Мишел Барние, основния договарящ от страна на Европейски Съюз за Brexit, този въпрос занапред ще се дискутира
28 сеп 2017 Вместо щампосване на договорката за излизането на Англия от Европейския съюз, в сряда водачите на 27-те страни членки най-вероятно ще би трябвало да прегледат разновидностите, при които Обединеното кралство напуща без официална сделка. " Трябва да подготвим Европейски Съюз за сюжета, при който няма договорка, който в този момент е по-вероятен от всеки път ", предизвести ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Въпреки че вероятността за това да въпреки всичко дребна - и Европейски Съюз, и Англия държат на договорката, а през днешния ден основният договарящ отстрана на Европейски Съюз Мишел Барние сподели, че за привършване на договарянията трябват още няколко седмици, възможен " неприятелски бракоразвод " към този момент не е изключен. Той може да има доста неприятни последствия, както в тази ситуация с България най-много финансови, само че и неустановеност за българските жители, които са се открили във Англия.

Как се стига до тук

До непредвидения поврат се стигна, откакто в неделя английският министър председател Тереза Мей е отхвърли изискванията на Брюксел по съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз, в частта му за бъдещата граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство. Това на процедура е последният сериозен въпрос, който би трябвало да се позволи, като самото съглашение към този момент е готово.

Страните членки желаят да не позволен налагането на граници сред двете елементи на Ирландия. Целта е по този метод да се избави съглашението от 1998 година, довело до преустановяване на кървавите конфликти в Сверена Ирландия сред последователите на обединяването на двете елементи на острова и тези, които поддържат английският суверенитет.

Предложението на Брюксел е Северна Ирландия да остане част от Митническия съюз, до момента в който не бъде подписано ново съглашение за връзките сред Англия и Европейски Съюз. Ако до такова не се стигне, тогава Северна Ирландия би останала част от Митническия съюз, макар че другите елементи на Обединеното кралство няма да са. Според Лондон последното (т.нар. " защитна мярка " ) би нарушило конституционната целокупност на страната, защото елементи от Англия ще се подчиняват на друго законодателство.

Контра-предложението на Англия беше тя да продължи да следва европейските стандарти за стоките, тъй че да не се постанова тяхната гранична инспекция. Брюксел обаче отхвърли тази концепция, защото по този метод Лондон се пробва да си резервира достъпа до европейския пазар, само че без да съблюдава всички отговорности, които произтичат от него – да вземем за пример свободното придвижване на хора.

Какво се случва в случай че няма договорка?

На доктрина, в случай че Европейски Съюз и Англия не реализиран договорка, това не значи едностранно разкъсване на връзките. Лондон към този момент се е съгласи, че повече от 40-годишното участие в Европейски Съюз му постанова отговорности, които би трябвало да извърши, с цел да може да го напусне. Например да заплати средствата, които е заречен за бюджета на 28-те до края на 2020 година Това обаче не е несъмнено, защото сделката би трябвало да е в действие, единствено в случай че има изцяло съглашение за овакантяване.

Ефектът върху България ще е доста мъчителен, в случай че Англия реши да не извърши към този момент поетите задължения. Англия дава към 11% от средствата в европейския бюджет през 2017 година, като чистата вноска на Лондон е към 6% от него. София обаче би се лишила от доста повече европейски пари, в случай че страните членки не се договорят да запълнят дупката след Brexit (много малко евентуален сценарий). Причината е, че не всички стратегии ще бъдат еднообразно орязани – най-пострадалата сигурно ще бъде кохезионната политика, защото там уговорките за заплащания към момента не са разпределени и парите не са действително преведени.

Голям удар ще претърпи и взаимната търговия. Ако Англия излезе от Европейски Съюз без договорка, това ще значи, че сред нея и 27-те освен че ще се повдигнат тарифни бариери, само че те ще бъдат по-високи от нормалното. Причината е, че Англия няма да се употребява със статута на най-облагодетелствана нация. Например при колите това ще значи 10% вносно мито – по-високо от това, което заплащат южнокорейските производителите при износа им за Европейски Съюз. Това ще докара до сриване на английската автомобилна индустрия.

Въпреки че Англия към този момент е поела уговорката, без значение дали има договорка или не, да резервира правата на европейските жители, които към този момент са се открили в страната, за тях също може да се окаже, че има проблеми. Например Англия може да откаже право на престояване на всички тези, които официално са го придобили (живеейки повече от пет години на Острова), само че нямат документ за това. Със сигурност европейските жители, които се надяваха да придобият право на непрекъснато пребиване, до момента в който тече преходният интервал за излизане на Англия (т.е. до 2021 г.) няма да имат шанса да го създадат. Може даже да се стигне до налагане на визи на българи и румънци, както не изключи преди време някогашният английски основен договарящ по Brexit Дейвид Девис.

Какво се случва оттук насетне?

Преговорите сред Брюксел и Лондон бяха съвсем пред привършване в неделя, когато английският министър председател е взела решение да натисне спирачката. Така че, на чисто техническо равнище, диалозите може да завършат релативно бързо. Някой даже се надяват това да стане още в сряда, когато са планувани двустранни срещи сред Тереза Мей и европейски политици. До това обаче надали ще се стигне. Например Европейската комисия не е показала на страните членки декларацията за бъдещите връзки сред Обединението кралство и Европейски Съюз, която трябваше да бъде утвърдена в сряда. Вместо съглашението за Brexit, на следващия ден водачите на Европейски Съюз евентуално ще разискват ограниченията, които би трябвало да се подхващат при вероятно преустановяване на договарянията. Те ще им бъдат показани от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Но има възможност водачите на 27-те да одобряват декларация, че чакат бързо привършване на договарянията, като и че са подготвени да свикат изключителна среща на върха, в случай че Мишел Барние рапортува значителен прогрес. Това обаче би трябвало да стане бързо. Споразумението за излизането на Англия от Европейски Съюз би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент и парламентите на 27-те страни членки, както и от английската камара на общините. Именно за това крайният период за реализиране на договорка беше заложен през октомври, с цел да може да се съблюдава двугодишният период по договарянията за напускането на Англия, който изтича на 29 март 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР