Главният преговарящ на Европейския съюз в преговорите за ядреното споразумение

...
Главният преговарящ на Европейския съюз в преговорите за ядреното споразумение
Коментари Харесай

ЕС очаква пробив в ядрените преговори с Иран

Главният договарящ на Европейския съюз в договарянията за нуклеарното съглашение с Иран Енрике Мора разкри в понеделник, че съглашение за възобновяване на нуклеарната сделка трябва да се чака след седмици, а не до месеци. Това разкри АП

Говорейки пред кореспонденти след следващия ден на договаряния, той удостовери, че страните разискват изискванията за унищожаване на глобите против Иран, както и нуклеарните задължения на Техеран в това време.

Преговорите ще бъдат обновени на 3 януари 2022 година, изясни Енрике Мора.

Преговарящите пробват да убедят Иран да ограничи програмата за обогатен уран, с цел да не може той да бъде употребен за произвеждане на нуклеарни оръжия.

От своя страна Техеран желае - да бъдат анулирани глобите от Съединени американски щати и той да може да продава нефт. Приходите от експорта на черното злато са главно перо в бюджета на страната.

При президентския мандат на Доналд Тръмп санкциите пресякоха пътя на иранското черно злато, а в отговор Техеран възобнови опитите за обогатяване на уран.

Във Виена, от април до юни 2021 година, се организираха шест кръга от преговори сред всички страни, участващи в нуклеарната договорка (Иран, Русия, Англия, Германия, Китай, Франция), както и от Съединените щати по казуса за възстановяване на иранската нуклеарно съглашение в истинския му тип.

Припомняме, че по време на ръководството на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се отдръпнаха от нуклеарното споразумение от 2015 година, подписано с Иран, Англия, Франция, Китай, Русия и Германия и ориентирано към въздържане на Техеран да създаде нуклеарно оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възвърне договорката. Страните обаче не могат да реализират съглашение по това какви ограничавания би трябвало да одобри Иран и кои от наложените наказания да отстрани Вашингтон.

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че Техеран е подготвен да стартира преговори със международните народи за възобновяване на нуклеарната си договорка от 2015 година

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР