Главният преговарящ на Европейския съюз по въпросите за оттеглянето на

...
Главният преговарящ на Европейския съюз по въпросите за оттеглянето на
Коментари Харесай

ЕС попари Лондон за преходния период при Brexit

Главният договарящ на Европейския съюз по въпросите за отдръпването на Англия Мишел Барние съобщи през днешния ден, че преходният период, за който Лондон упорства, не е сигурен.

Барние добави, че е настъпило време английското държавно управление да вземе съответните решения. Той разясни, че Лондон не се съгласява в преходния период, който би почнал през март следващата година и приключил на 31 декември 2020 година, новопристигналите във Англия жители на Европейски Съюз да разполагат с цялостни права, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите на Барние, в случай че в този временен период не се ползва напълно законодателството на Европейски Съюз, съглашение не може да има. Той разясни, че достъпът до митническия съюз и единния пазар, за който Англия упорства до края на 2020 година, е привързан с използването на четирите свободи на придвижване и те не подлежат на договаряния.

Изненадам съм от различията и това може да се трансформира в затруднение. През март би трябвало Европейският съвет да даде насоки за договарянията за бъдещите връзки с Лондон, а до тогава би трябвало да сме договорили изискванията на прехода, добави Барние.

Главният договарящ добави, че към този момент с Лондон не са на едно мнение и за използването на законодателството на Европейски Съюз в преходния период. Англия е изразила гледище в този период да не бъде виновна пред Европейския съд. Същевременно Европейски Съюз цели съдът в Люксембург да може да се произнася по двустранни разногласия, както и на Англия да могат да бъдат налагани наказателни процедури до края на 2020 година

По отношение на границата сред Англия и Ирландия Европейски Съюз предлага три благоприятни условия, само че по думите на Барние всяка от тях допуска възобновяването на граничните инспекции. Той означи, че Брюксел към момента чака да научи английските оферти по този въпрос.

На днешната конференция на Барние не участва английският договарящ Дейвид Дейвис. Барние разяснява по този мотив, че вратите му остават отворени за всеки и че Дейвис може да се причисли към договарянията, когато пожелае. Видимо нервиран, Барние настоя, че постоянно е бил учтив и въздържан с английските договарящи, само че би предпочел да ги вижда по-често.

Барние посочи, че през днешния ден се е провалила среща на договарящите екипи по въпроса за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия. Срещите ще продължат постоянно, през днешния ден възобновихме договарянията за първи път от декември насам, регистрира той.

През декември Англия настояваше Европейски Съюз да регистрира " задоволителен прогрес " в договарянията, с цел да стартира разискването на бъдещите връзки и преходния период. Европейският съвет удовлетвори това искане, само че договарянията още веднъж останаха в застой. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР