Главният помощник на задържания руски опозиционен политик Алексей Навални заяви

...
Главният помощник на задържания руски опозиционен политик Алексей Навални заяви
Коментари Харесай

Ключов съветник на Навални се оттегли заради санкциите срещу руски олигарх

Главният асистент на арестувания съветски опозиционен политик Алексей Навални съобщи в четвъртък, че се отдръпва, признавайки за неточност апела си Европейски Съюз да анулира глобите си против олигарх, заяви Ройтерс.

Решението на Леонид Волков, шеф на кабинета на Навални и водещо лице на неговото придвижване, провокира потрес измежду опозицията, като някои видяха като подарък за президента Владимир Путин.

Това се случи, откакто известният публицист Алексей Венедиктов, който екипът на Навални разгласи за марионетка на Кремъл, сподели през февруари писмо с подписите на Волков и други опозиционни фигури, които приканват Европейски Съюз да анулира глобите против магната Михаил Фридман и съдружниците му от " Алфа-груп ".

Волков сподели, че подписът му върху този документ е бил подложен с фотошоп, само че разкри, че е изпратил сходно писмо до висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел предишния октомври.

" Това писмо беше огромна политическа неточност ", сподели Волков и добави, че е превишил пълномощията си и е подвел сътрудниците си, като не им е споделил за това.

В писмото до Борел Волков прикани Европейски Съюз доста да разшири броя на руснаците, които са обект на наказания, само че също по този начин да улесни анулацията на рестриктивните мерки за хора, осъдили войната и скъсали с Путин.

Той се застъпи по-специално за премахването на глобите против родения в Украйна Фридман, наричайки го " либерал, който постоянно се е дистанцирал от Путин ".

Фридман не се изявява, откогато Русия нахлу в Украйна, само че при започване на спора сподели, че той ще навреди и на двете страни, и прикани за преустановяване на боевете.

В поредност от туитове Волков призна, че е сбъркал, като е считал, че неговият метод може да " провокира верижна реакция от публично наказание на войната и разединение в съветските елити ".

Той сподели, че по тази причина е решил да " прекъсне " обществената си активност като ръководител на Фондацията за битка с корупцията на Навални.

Няколко опозиционери се изрекоха в отбрана на Волков в четвъртък.

" Не оставайте в сенките. Не давайте мотив на Венедиктов и на Путин за такава наслада ", прикани Ксения Торстром, общински народен представител от Санкт Петербург.

Много водещи опозиционни фигури избягаха от Русия, откогато Навални беше вкаран в пандиза през 2021 година по това, което той и западните държавни управления и правозащитни групи споделят, че са скалъпени обвинявания, предопределени да го накарат да млъкне.

 Нови правила в политическа платформа на Навални: На дъното сме, по какъв начин да изплуваме Нови правила в политическа платформа на Навални: На дъното сме, по какъв начин да изплуваме

Базиран в този момент в Литва, Волков постоянно се появява в канала на Навални в YouTube, където се разгласяват следствия за корупция в Русия и се осъжда войната в Украйна. Настоящото местоположение на Фридман не е известно, написа Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР