Главният орган на Нотр Дам преминава процес на почистване и

...
Главният орган на Нотр Дам преминава процес на почистване и
Коментари Харесай

Започва почистването и реставрацията на главния орган на Нотр Дам

Главният орган на " Нотр Дам " минава развой на разчистване и реституция след опустошителния пожар в парижката катедрала предходната година, съобщи ДПА.

В понеделник ще стартира работата по демонтиране на осемте хиляди тръби на органа и други негови елементи, която се чака да приключи до края на годината. Почистването и реставрацията им следва да продължи до април 2024 година, когато се чака музикалният инструмент да зазвучи още веднъж.

Главният орган на най-известната катедрала в света не бе обиден от пламъците при пожара и пострада релативно малко от водата, употребена при гасенето. Органът обаче бе затрупан с оловен прахуляк, а някои елементи получиха топлинни изкривявания, изключително по време на горещата вълна през юли 2019 година

Органът е полезност на катедралата и неговото демонтиране е значима стъпка в процеса по възобновяване ѝ, съобщи Жан-Луи Жоржлен, началник на дейностите.

Големият симфоничен орган е " гласът на катедралата " от 1733 година Осемте хиляди тръби са разграничени в 115 регистъра. Той е най-големият музикален инструмент във Франция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР