Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг отговори на статията

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг отговори на статията ...

Шерил Сандбърг нарече обвиненията на New York Times неверни.


Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг отговори на статията на New York Times, в която се описва как компанията е игнорирала, а след това се е опитала да скрие руската намеса в американските избори през 2016 г.

В публикация в социалната мрежа Санбърг отбелязва, че тя и основателят на компанията Марк Зукърбърг са реагирали „твърде бавно“ на руската намеса в сайта, пише CNBC.

„Но да се предполага, че не сме заинтересовани истината да се знае или сме искали да скрием това, което знаем, или, че сме се опитали да предотвратим разследванията, е просто невярно“, посочва тя.

Коментарите тя направи, след като New York Times ексклузивно публикува текст в сряда, в който се описва как Зукърбърг и Сандбърг не са положили достатъчно усилия, за да оценят мащаба на руските кампания за дезинформация, а след това се опитали да отклонят общественото внимание, така че то да падне върху конкурентите на Facebook.Още по тематаЗащо Зукърбърг забрани на шефовете във Facebook да ползват iPhoneFacebook актуализира плана си за противодействие на лошото поведение

Директори от компанията, включително и бившият главен директор по сигурността Алекс Стамос, не са съгласни с част от твърденията в статията. Бордът на технологичната компания нарече твърденията, че Сандбърг и Зукърбърг са знаели за руската намеса и са се опитвали да я игнорират или да предотвратят разследвания, „много несправедливи“.

Сандбърг коментира и твърденията на Times, че социалната мрежа е засилила отношенията си в базирана във Вашингтон пиар агенция, наречена Definers Public Affairs. Според вестника фирмата е написала десетки статии, с които се е опитала да насочи по негативен начин вниманието към Google и Apple.

Освен това Times пише, че пиар организацията се е опитвала да посее идеята, че Джордж Сорос, който е често е бил обект на антисемитски атаки, стои зад разрастващото се движение против Facebook.

„Също така искам да обърна внимание на проблема, който беше повдигнат около нашата пиар фирма Definers“, пише Сандбърг. „Вече не работим с тях, но по времето, в което работихме с тях, те се опитваха да покажат, че част от активността срещу нас, която изглеждаше съвсем обикновена, всъщност идваше от големи организации“.

„Не знаех, че сме ги наели или за работата, която са вършили, но трябваше. Много уважавам Джордж Сорос, а антисемитските теории срещу него са ужасни“, коментира още тя.

В публикация в блога си Facebook заяви, че е прекратила отношенията си с Definers и отрече да е карала фирмата да пише фалшиви новини. Освен това Сандбърг заяви, че Facebook прави нужното разследване, за да разкрие злоупотребите с нейната система, а това ще отнеме време.

Миналата година при критични ситуации Facebook направи подобни изявления, че работи усилено по справянето с вътрешните си проблеми.

Източник: investor.bg