Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи поиска няколко

...
Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи поиска няколко
Коментари Харесай

Главният мюфтия поиска от премиера промени в проектозаконите за вероизповеданията

Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи изиска няколко основни промени в новите проектозакони за вероизповеданията.
Това разкри самият той след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Духовникът изиска среща с министър-председателя, откакто в четвъртък депутатите взеха решение да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и на " Обединените патриоти ".
Те вкарват ограничавания върху финансирането на вероизповеданията в България. Тяхната цел е да се забрани приемането на дарения отвън рамките на България, с цел да се ограничи въздействието на непознати страни.
Хаджи упорства с приемането на закона на второ четене, Висшият ислямски институт да бъде упълномощен, с цел да може да приготвя фрагменти, които да служат в джамиите в България.
Мюфтията пожела още, при потребност да се желае помощ от непозната страна за обезпечаване на преподаватели за ислямския институт.
Третата мечтана от него смяна, касае финансирането на института. Според него би трябвало да има долна граница, тъй като другояче може да се окаже, че мюсюлманското изповедание не може да заплаща заплатите на духовниците.
Мустафа Хаджи изиска и всички религиозни общности, които съставляват под 1% от популацията на страната, също да получат финансиране от страната, тъй като и те са български жители.
Той изрази предпочитание да бъде излъчен ислямски представител, който да взе участие в работната група по гледането на Закона за вероизповеданията.
Премиерът Бойко Борисов акцентира, че положителното партньорство сред държавните институции и представителите на мюсюлманското изповедание у нас способства за недопускането на краен ислямизъм.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР