Главният мюфтия Мустафа Хаджи отиде при Борисов с възражения за

...
Главният мюфтия Мустафа Хаджи отиде при Борисов с възражения за
Коментари Харесай

Главният мюфтия иска от Борисов да промени проектозаконите за религиите

Главният мюфтия Мустафа Хаджи отиде при Борисов с възражения за финансиране на религиите.
Той има няколко претенции за промени в новите проектозакони за вероизповеданията, оповестява БГНЕС.

След срещата Хаджи уточни, че имат няколко забележки към текстовете на законопроектите.

" Първо въпросът за Висшия ислямски институт, за нас е значимо той да бъде кредитиран, с цел да може да работи и дружно с това да не се въздейства от непозната страна “, сподели основният мюфтия.

Той добави, че желаят и да се сътвори опция да се канят и външни лектори. За нас е значимо да има и долна граница на възнаграждение, сподели той.

Главният мюфтия е изискал диалога, откакто в четвъртък депутатите взеха решение да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и на " Обединените патриоти ". И двата плана вкарват ограничавания върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина. Предвижда се разпределяне на дотация за двете съществени вероизповедания – православното и мюсюлманското.

Полагащата се държавна дотация ще се изразходва целево за покриване на разноските на вероизповеданието за хонорари на свещенослужители и чиновници на религиозните институции, както и за реализирането на други действия, разказани в закона – просветителни, обществени, поддръжка на молитвени домове и други В законопроекта размерът на дотацията се дефинира по модела на финансиране на политическите партии, като оптималният размер е 15 млн. лева на изповедание, а заплатата на един духовник се приравнява с тази на преподавател.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР