Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази недоволството си относно Закона за

...
Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази недоволството си относно Закона за
Коментари Харесай

Главният мюфтия поиска от Борисов акредитация за Висшия ислямски институт

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази недоволството си по отношение на Закона за вероизповеданията. Това разгласи самият той след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Хаджи упорства с приемането на закона на второ четене Висшият ислямски институт да бъде упълномощен , с цел да може да приготвя фрагменти, които да служат в джамиите в България. Те не би трябвало да бъдат под външно въздействие.

Втората смяна, която изиска мюфтията - при потребност да се желае помощ от непозната страна за обезпечаване на преподаватели за ислямския институт. Това теябвало да става от Европейския съюз или друга страна.

 Депутатите прецизират преди второ четене финансирането от чужбина на вероизповеданията
Депутатите прецизират преди второ четене финансирането от чужбина на вероизповеданията

Депутатите одобриха свещениците и ходжите да са с училищен заплати

Третата смяна касае финансирането на института - трявбало да има долна граница, тъй като в случай че няма закрепена сума, която да обезпечи заплащането на свещенослужителите, бихме могли да се окажем в позиция да не можем да ги финансираме.

Главният мюфтия изрази вяра на второто четене в Народно събрание четене всички изброени промени в Закона за вероизповеданията да бъдат изгладени и да бъдат решени проблемите.

 Борисов усилва заплатите и на свещениците, както на учителите
Борисов усилва заплатите и на свещениците, както на учителите

15 милиона лв. горен предел за финансиране на вероизповеданията

Мустафа Хаджи изиска и всички религиозни общности, които са под 1%, също да получат финансиране от страната , тъй като те са български жители и не са по-малко българи от нас.

Той изрази очакване, че Народното събрание би разрешил да бъде излъчен ислямски представител, който да взе участие в работната група по гледането на Закона за вероизповеданията.

Хаджи изясни, че Законът за вероизповеданията е една стъпка, която ще влезе в историята на България, тъй като 28 години не се намерила политическа воля, която да сложи въпроса на дневен ред.

" Вероизповеданията бяха маргинализирани и се смятаха, че те са непознати и не са част от страната и от този народ. Това, което успяхме да приказваме с премиера, ние имаме няколко забележки по Закона за вероизповеданията ", посочи основният мюфтия.

 Борисов сдобрява вероизповеданията
Борисов сдобрява вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ заявиха единодушие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР