Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор,

...
Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор,
Коментари Харесай

15 и 10 г. затвор за машинистите по делото „Хитрино”

Главният ватман на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият асистент ватман - 10 година по делото " Хитрино ".

От прокуратурата разясняват, че предадените на съд с обвинителен акт от 73 страници локомотивни машинисти Димитър Михнев и сътрудника му Радослав Петков са приети през днешния ден от състав на Шуменския областен съд за отговорни за влаковата злополука на гара Хитрино, станала на 10 декември 2016 година към 5,37 ч.

Димитър Михнев получи наказване отнемане от независимост за период от 15 години при общ режим и бе лишен от право да упражнява специалността на локомотивен ватман за период от 17 години.

Вторият обвиняем Радослав Петков получи наказване от 10 години отнемане от независимост при общ режим. Той също бе лишен от право да упражнява специалността си за период от 12 години. С определение на съда им бе променена мярката за неотклонение, като съдът им наложи " Домашен арест ".

Окръжната прокуратура в Шумен съобщи двамата подсъдими на съд за закононарушение при ръководство на преносим железопътен състав, при което са били нарушени разпоредбите за придвижване. Михнев е бил първи ватман на влаковата комбинация, а Петков - втори.

Тежката влакова злополука е била породена поради висока скорост при нахлуване в гарата. Влаковата комбинация, формирана от 26 вагони-цистерни и два локомотива, излезе от стоманения път. Причинена беше гибелта на седем души. 14 бяха ранени с разнообразни по степен телесни повреди. Повредени и унищожени бяха десетки къщи, постройката на общината, стоманеният път и други.

Присъдата на Шуменския областен съд предстои на обжалване и митинг пред Апелативния съд във Варна.

Досъдебното произвеждане е 40 тома. По досъдебното произвеждане са били назначени и осъществени седем съдебномедицински експертизи за аутопсия, 14 - за породени тежки и междинни телесни повреди, 21 - за леки телесни повреди.

За различаване на починали са назначени четири ДНК-експертизи.

Извършени са 10 химически и 7 токсикологични експертизи.

За решение на проблема всъщност са назначени 4 механически експертизи - за стоманения път, за скоростта на композицията, за дерайлирането й от релсовия път, както и за осигурително-техническата активност. Направена е била и пожаротехническа, 2 компютърно-технически, 2 криминалистически и трасологогична експертиза.

Има 3 съдебнопсихиатрични експертизи. Вещите лица по наказателното дело са общо 56.

Разпитани са 90 очевидци.

Димитър Михнев и Радослав Петков са обвинени за нещастието от 10 декември 2016 година, когато при гърмеж на дерайлирала цистерна починаха 7 души и бяха нанесени опустошения в селото.

Преди дни стана ясно, че релсите в Хитрино не са ремонтирани от 1987 година съгласно превозвача " Булмаркет ". Преди това пък стана ясно, че взривилата се цистерна не е била годна за употреба.

Влакова комбинация с пропан бутан на компания " Булмаркет " дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година.

Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше оповестено бедствено състояние, а в цялата страна 12 декември беше ден на народен печал за жертвите от нещастието.

На 25 октомври 2017 година окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт против двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха упрекнати, че са управлявали влака в нарушаване на разпоредбите.

Делото против двамата машинисти стартира на 15 януари 2018 година по съкратената процедура. Двамата не се признаха за отговорни.

Първоначалната версия за злополуката в Хитрино беше висока скорост.

На съвещанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 година бе показана тезата, че повода за огромната покруса била провокирана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е провокирала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми около тази стрелка.

През март 2019 година инженер съобщи, че остаряла цистерна, която е трябвало да отиде за скрап, е предизвикала нещастието в Хитрино.

" Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, евентуално нямаше да има проблеми ", изясни инженер Димов в съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР