Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че целта

...
Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че целта
Коментари Харесай

Компанията на Илън Мъск Neuralink ще тества връзката между човешкия мозък и изкуствения интелект

Главният изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX съобщи, че задачата на Neuralink е да разреши на хората да осъществят " някакъв тип съгласуваност с изкуствения разсъдък (ИИ) ".

© Aaron Bernstein Микроскопичните детайли, които ще стоят в основата на мозъчни импланти за връзка с машини, към този момент са налице. Това оповестиха от компанията на Илън Мъск Neuralink, която създава специфичните частици от 2017 година Вероятно е до края на годината да стартират и тестванията върху пациенти, написа Financial Times.

На едно равнище с машините

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Главният изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX съобщи, че задачата на Neuralink е да разреши на хората да осъществят " някакъв тип съгласуваност с изкуствения разсъдък (ИИ) ". Според Мъск човечеството рискува да бъде завладяно от високотехнологичните машини, само че разновидността мозъкът да се свърже в компютърната мрежа разрешава " двустранен прогрес ", споделя той.

Neuralink е едвам един от няколкото играчи на новия възходящ пазар. Фейсбук и нейната CTRL-labs, както и стартъпът на Amazon, финансиран от фонда на Alexa, също вземат участие в конкуренцията за реализиране на връзка сред роботи и хора посредством надзор на мисли. Те се пробват да пробият в сферата, като употребяват нервните сигнали в тялото.

Да си приказваме с мисли

Намеренията на Neuralink са да сложи лични чипове и осведомителни ленти, които назовава " жилки ", в мозъка на хората. Според компанията това би представлявало огромно здравно изобретение с доста преимущества.

" Казвали са ми, че съм обезсърчителен случай, по тази причина че се надявам да изцелявам неврози по този метод ", споделя Матю Макдугъл, който е основният хирург в Neuralink. " За първи път в историята обаче имаме капацитета да разгадаем част от тези проблеми ", изяснява той.

Едно от най-големите достижения на компанията досега е да проектира роботи, способни " бързо и точно " да вграждат в мозъка стотици " жилки " - осведомителни ленти, по-тънки от човешката коса. Според Мъск те могат да бъдат увеличени по ред на невроните и да се четат и пишат по безвреден и дългогодишен метод ".

Стартъпът показа и своите патентовани 4-милиметрови датчици N1, които ще вгради в мозъка. Тяхното приложение е да се свързват с устройство, което ще се слага зад ухото на човек. Президентът на Neuralink Макс Ходак разяснява, че процесът по създаването ще бъде дълъг.

Компанията към момента не е потърсила утвърждение от Американската организация по храните и медикаментите, а ще ѝ би трябвало огромна доза външна поддръжка и университетски партньорства, с цел да реализира задачите си. " Никога не сме се заблуждавали, че можем сами да правим всички тези научни проучвания ", изяснява той.

Няма невъзможни неща

На рецензиите, че сходни хрумвания звучат като че ли са извадени от сюжета на някой научнофантастичен филм, откривателят в Neuralink Филип Сейбс дава отговор, че сходни изследвания за стимулиране на мозъка " се организират от един век насам ".

" Когато бях извикан от Мъск преди повече от две години, с цел да работя по плана, не бях напълно уверен, че концепцията е изключително реалистична, само че той ме убеди чрез визонерския си метод. Човек би трябвало да е деликатен, в случай че желае да каже на Илън Мъск, че нещо не е допустимо ", споделя президентът на Neuralink в своя презентация. " Все едно нарушаваш някой естествен закон ", добавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР