Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон Увеличаване Преглед на

...
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон Увеличаване Преглед на
Коментари Харесай

Трудни времена за SoftBank

Главният изпълнителен шеф на SoftBank Масайоши Сон

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Компаниите и финансовите институции, които имат проблеми, постоянно имат и общи характерности: високи равнища на дълг, сложни за схващане счетоводни практики, непрозрачни активи, които не могат да бъдат оценени елементарно, и мениджъри, които мъчно виждат действителността. Това малко или доста е описанието на SoftBank, гигантския японски телеком и софтуерен конгломерат, учреден и ръководен от Масайоши Сон. На 6 ноември компанията означи 6 милиарда $ загуба поради спасяването на WeWork, губеща компания за шерване на недвижими парцели. Докато говореше в Токио, Сон сподели твърдостта си и съобщи, че SoftBank има скъпо портфолио от софтуерни активи, което останалият свят не прави оценка. Скоро обаче, сходно на множеството бизнеси с проблеми, SoftBank ще би трябвало да се сблъска с главната си уязвимост - неналичието на паричен поток, който да покрие всички упования. Възможно е да се наложи компанията да се свие или да бъде разграничена.

Възходът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Масайоши Сон сътвори ексцентричния си облик посредством трагични прогнози по отношение на това по какъв начин технологията ще промени света и потвърждавайки, че компанията му ще просъществува 300 години. Но SoftBank е освен това от любопитен случай. След дълъг интервал на разгръщане тя е петата най-задлъжняла нефинансова компания в света, с общ консолидиран дълг от 166 милиарда $ (нетното число слиза до 129 милиарда долара). Този дълг е благосъстоятелност на банки и вложители из целия свят, както и на японски семейства. SoftBank управлява значими компании, в това число американския телеком Sprint и английската Arm, която е значимо звено в екосистемата на полупроводниците. Саудитска Арабия влага голям куп обществени пари, в звеното за софтуерни вложения на Масайоши Сон Vision Fund. Фондът направи редица придобивания и взе дялове в софтуерни еднорози, в това число WeWork и Uber, които имат проблеми.

SoftBank е сложна за схващане компания, тъй като има комплицирана конструкция, само че и тъй като обяснението на Сон за задачата на компанията постоянно се трансформира. Тя е основана през 1981 година като софтуерен дистрибутор. През 2000 година Сон прави умното решение да влага в Alibaba, която по-късно се трансформира в най-голямата китайска компания. Днес SoftBank е притежател на 24% от колоса в електронната търговия. Между 2006 и 2015 година SoftBank се трансформира в телеком, откакто първо купи японското звено на Vodafone, а по-късно и Sprint. Последната смяна стартира през 2016 година, когато Сон още веднъж смени тактиката си, стартира да влага в софтуерни компании и сътвори Vision Fund. Той събира пари от външни вложители, само че се ръководи от SoftBank и компанията прави разнообразни транзакции посредством фонда.

Неясен резултат

Резултатът от всичко това е неразбираем. Конгломерат ли е SoftBank или компания за рисков капитал? За чии ползи работи Сон - тези на акционерите на SoftBank или тези на вложителите във Vision Fund? Анализаторите се пробват да намерят кохерентен метод, по който да мислят за компанията, като в един случай оптимистично даже я описаха като софтуерния Berkshire Hathaway. Акционерите се държат по-скоро дръпнато. Цената на акциите на SoftBank не е мърдала от половин десетилетие. Рейтинговите организации са толерантни без значение че консолидираните доклади демонстрират, че през последните години компанията е " изгорила " 2 милиарда $ свободен кешов поток даже на фона на 43 милиарда $ облага

Най-лесният метод да се прегледа SoftBank е като задлъжняла холдингова компания, която разполага с кошница активи със смесено качество - активи, които постоянно имат свои лични задължения. Този лист включва Arm, каузи в Alibaba, Vision Fund, Sprint и японския телеком на компанията. Масайоши Сон твърди, че холдингът е финансово постоянен. Той е правно виновен единствено за част от чистия дълг - към 41 милиарда $ - до момента в който останалите се дължат от компании, които биха могли да банкрутират, без да съборят със себе си останалата част от къщата. В същото време цената на дяловете, които холдингът има, е няколко пъти над дълга - общо 247 милиарда $. Половината от тази стойност идва от Alibaba. Казано с други думи, в случай че SoftBank продаде всичките си активи, холдинговата компания елементарно може да изплати всичките си задължения. Има ли нещо по-добро от това?

Това е привлекателна история с три огромни пропуща. Първият е, че холдинговата компания въпреки всичко ще би трябвало да има задоволително доходи, с цел да заплаща сметката по лихвите си под формата на дивиденти и такси към компаниите и фондовете, в които тя влага. Към момента тя съумява, само че пространството за неточности е малко. Това води до второто терзание, че представянето на компаниите, в които SoftBank влага, е едва и тяхната пазарна оценка може да падне. WeWork получи доста внимание поради големите си загуби. Но по-голямата паника може да се окаже Arm, която се преглежда като една от перлите в короната, откакто бе закупена от SoftBank за 31 милиарда $ през 2016 година През последното тримесечие приходите падат на годишна база и бизнесът е на загуба - мощно казано положително показване.

Третото терзание е, че фирмите и фондовете, в които влага SoftBank, имат прекомерно доста задължения. SoftBank има към 40 милиарда $ задължения в скъпи бумаги. Дори да не дава отговор за тях, компанията може да се усеща виновна за компаниите, които спонсорира. Именно това се случи с WeWork, в която SoftBank наля нови 6.5 милиарда $. Притесненията по отношение на равнищата на заемане на пари стават още по-силни поради вести, че SoftBank и Масайоши Сон имат нетрадиционно структуриране на дълга. Например съгласно някои издания SoftBank е заемала пари на свои чиновници, с цел да могат те да влагат във Vision Fund. Самият Масайоши Сон съгласно сведения е изтеглил заем и го е подсигурил посредством 22-процентовия си дял в SoftBank. Корпоративните структури, които стоят върху пласт след пласт задължения, са изключително чупливи. Когато са напрегнат, крайният резултат е сложен за предсказание.

Какво ще е бъдещето

Инстинктът на Масайоши Сон е да сътвори втори Vision Fund за над 100 милиарда $, от който SoftBank ще може да получава пари и на който евентуално ще може да продаде активи, без да губи надзор. Но фиаското с WeWork поражда въпроси и подозрения по отношение на преценката на SoftBank и оценките, които компанията дава.

Вместо това очевидният път на SoftBank в бъдеще би трябвало да включва по-строги правила. Това значи понижаване на загубите на фирмите, благосъстоятелност на Vision Fund, и продажбата на още активи. SoftBank към този момент е подготвена да слее Sprint с T-Mobile, съперник на американския пазар. Това би означавало Масайоши Сон да загуби част от контрола си. Неговата визия за SoftBank включва един човек, виновен за стотици милиарди долари и за също толкоз огромен брой ползи на разнообразни групи. Ако към момента мислите, че в този метод има смисъл, имате нещо сбъркано в главата.

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР