Главният изпълнителен директор на SoftBank - Масайоши Сон © Neil

...
Главният изпълнителен директор на SoftBank - Масайоши Сон © Neil
Коментари Харесай

Главният изпълнителен директор на SoftBank под натиск след убийството на Хашоги

Главният изпълнителен шеф на SoftBank - Масайоши Сон

© Neil Hall Още по тематиката
Бъдещата корона на Бин Салман може да се окаже от тръни

Убийството на журналиста Джамал Хашоги разсъни сериозното око на Запада за режима в Саудитска Арабия
20 окт 2018
Изчезването на журналиста Джамал Хашоги блокира покупко-продажбите със Саудитска Арабия

Поведението на бизнесмените в сходна спешна обстановка е от решаващо значение за бизнеса им
17 окт 2018
Softbank и Toyota ще създават дружно услуги за самостоятелни коли

Това е първата по рода си сделка сред двете компании
6 окт 2018 Главният изпълнителен шеф на SoftBank Масайоши Сон беше подложен под напън от вложителите при представянето на резултатите поради взаимния бизнес на компанията със Саудитска Арабия. Един от значимите въпроси е за бъдещето на фонда на SoftBank - Vision Fund с капитал от 100 милиарда $, в който водещ съучастник е Саудитска Арабия. Арабската страна беше въвлечена в интернационален скандал, откакто умъртви журналиста отстъпник Джамал Хашоги при визитата му в консулството на страната в Истанбул. Сон осъди убийството на Хашоги, само че компанията ще продължи да работи със Саудитска Арабия.

Aкциите на японските телекоми и софтуерни групи паднаха с 22% след изгубването на журналиста при започване на октомври. Очаква се и по-нататъшен спад, защото телекомуникационният бизнес на SoftBank се подлага на мощен държавен напън за намаление на цените, написа Financial Times. SoftBank чака да завоюва 30 милиарда $ от листването на бизнеса си с мобилни телефони. Vision Fund и Саудитска Арабия

Създаването на най-големия софтуерен фонд в света с инвестиция от 45 милиарда $ от Рияд нямаше да е допустимо, в случай че не бяха положителните връзки сред основния изпълнителен шеф на японската група и коронованият принц Мохамед бин Салман, де факто ръководещ Саудитска Арабия.

Те обаче в този момент са под въпрос след ужасяващото ликвидиране на журналиста, критик на саудитския режим. Сон до момента не е имал обществено изказване по въпроса, само че основният действен шеф на SoftBank Марсело Клауър съобщи, че " не е несъмнено ", че групата ще започва втори Vision Fund, както преди Сон беше декларирал. Все отново анализаторите считат, че той ще остане непосредствен с принц Мохамед, а източници настояват, че това е повече от ясно.

Въпреки имиджовите проблеми SoftBank регистрира близо пет пъти растеж на чистата облага през второто тримесечие на финансовата година, като това се дължи и на сполучливите вложения на Vision Fund. Финансовият резултат е достигнал 526.4 милиарда йени (4.6 милиарда долара) против 97.1 милиарда йени година по-рано. Драстичното нарастване се дължи на реализирана 60% възвращаемост на инвестицията на Vision Fund в най-големия индийски онлайн ритейлър Flipkart, откакто SoftBank го продаде на Wallmart за 4 милиарда $.

При представянето на резултатите изпълнителният шеф Masayoshi Son осъди убийството на саудитския публицист и съобщи, че неговата компания би трябвало да продължи да извършва своята отговорност към жителите на кралството, чиито пари са вложени в неговия Vision Fund.

" Тези средства са значими за саудитския народ, с цел да се подсигурява, че тяхната стопанска система се диверсифицира и към този момент не зависи от петрола ", сподели Сон, представен от Reuters. " Вярно е, че се случи ужасяващ случай. От друга страна, ние имаме отговорност към саудитския народ и би трябвало да осъществим нашата отговорност, вместо да се обръщаме против тях. "

Бизнесът с мобилни устройства

SoftBank се надява да завоюва 30 милиарда $, когато бизнесът ѝ с мобилни телефони излезе на борсата - листване, което може да се окаже най-голямата продажба на акции в историята. Времето, за което е планувано общественото предложение - 19 декември, обаче чака удостоверение от Токийската фондова борса.

Акциите на SoftBank паднаха с 8.2% в четвъртък, откакто главният ѝ телекомуникационен съперник NTT DoCoMo разгласи проекта си да понижи таксите за мобилни телефони с до 40% - общо 400 милиарда йени (3.5 милиарда долара) - откакто държавното управление се оплака, че в Япония цените са прекомерно високи.

Сон от дълго време е на мнение, че цената на акциите на SoftBank е несправедлива, като се има поради цената на нейните дялове в китайския колос за електронна търговия Alibaba, Yahoo Japan и доста други компании посредством Vision Fund, който се държи от Саудитска Арабия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР