Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон адресира оплакванията

...
Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон адресира оплакванията
Коментари Харесай

Шефът на Goldman за условията на труд в банката: Големият обем работа е добра новина

Главният изпълнителен шеф на Goldman Sachs Дейвид Соломон адресира недоволствата на младши анализатори в капиталовата банка, откакто вътрешно изследване в компанията стартира да циркулира в обществените мрежи, съобщи Си Ен Би Си.

„ Позволете ми да кажа на всички, и по-конкретно на нашите анализатори и сътрудници: Ние осъзнаваме, че през днешния ден работещите хора са изправени пред нов набор от провокации. В този свят на работа от разстояние човек има възприятието, че би трябвало да бъде на линия 24/7. Всички ние – вашите сътрудници, мениджъри и ръководители, виждаме това. Тук сме, с цел да ви осигурим поддръжка и тенденция. Нещата не са лесни и ние работим крепко, с цел да ги създадем по-добри “, споделя Соломон в послание към чиновниците.

Дотук се стигна, откакто в медиите се появи информация за вътрешно изследване в Goldman Sachs измежду 13 младши анализатори, които работят за банката от една година или по-малко. То сподели, че те работят приблизително по 95 часа на седмица, спят по 5 часа в денонощието и са подложени на тормоз на работното място. „ Това е оттатък равнището на усърдна работа. Това е нечовешко “, споделя един от интервюираните анализатори.

Преди години от Goldman вкараха политика, която има за цел да защищава свободното време на чиновниците всяка събота. Според нея чиновниците не би трябвало да работят по никаква причина от петък вечерта до неделя заран.

На фона на обвиняванията за тежки работни условия Соломон още веднъж удостовери уговорката на компанията за гарантиране на свободно време през съботите и се ангажира да предприеме по-нататъшни дейности за възстановяване на работната среда.

„ Укрепваме използването на съботното предписание. Ускоряваме напъните за наемане на нови млади банкери в Инвестиционното банкиране.... Също по този начин сме по-селективни във връзка с бизнес опциите, които преследваме, и работим за автоматизиране на избрани задания в нашия бизнес “, споделя Соломон в изказването към служащите.

Той прибавя, че банката се стреми да бъде „ работно място, където хората могат свободно да споделят своите терзания и паники “ и че огромният размер на работа е „ добра вест “ защото дава опция на Goldman да работи с клиентите си по доста забавни планове.

„ В идните месеци ще има моменти, в които ще бъдем по-натоварени, в сравнение с в други, само че просто помнете: Ако всички поставим спомагателни старания за нашите клиенти, даже когато имаме възприятието, че сме достигнали границата на опциите си, ние ще подобрим представянето си “, споделя още Соломон.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР