Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали най-после намекна,

...
Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали най-после намекна,
Коментари Харесай

Формула 1 май се готви за 11-и отбор

Главният изпълнителен шеф на Формула 1 Стефано Доменикали най-сетне загатна, че международният шампионат е подготвен да разисква кандидатури за 11-ото място на стартовата решетка. В момента във Формула 1 вземат участие 10 отбора и цената на всеки един от тях се усили съществено, откакто спортът мина в ръцете на американската компания Liberty Media преди началото на сезон 2017.

Цената на всеки един тим в допълнение се пази и от уговорка в Споразумението “Конкорд ”, съгласно която, всеки нов тим би трябвало да заплати такса от 200 милиона $ при влизането си в спорта, като тези пари се разпределят сред десетте тима.

Шефът на Мерцедес Тото Волф постоянно се опълчва на влизането на нови тимове в спорта, в случай че от това има изгода за целия шампионат, само че в този момент Доменикали може би дава индикации, че позицията на Формула 1 към претендентите за 11-ото място на стартовата решетка се трансформира.
 Има ли към момента разновидности Порше да влезе във Формула 1? Има ли към момента разновидности Порше да влезе във Формула 1?
“Няма да е проблем да имаме още един тим и по-качествени надпревари, ще огледаме и проучваме обстановката - изясни Доменикали в диалог с вложителите във Формула 1. - За нас и за ФИА е значимо, преди всичко, да знаем какво ще донесе влизането на нов тим във Формула 1, по какъв начин ще увеличи това цената на спорта. Разбира се, ние ще обсъдим това вътрешно и ще проучваме дали има действителен капацитет за това един нов тим да даде освен това на шампионата. ”
 Доменикали: Формула 1 няма потребност от тим като Андрети Доменикали: Формула 1 няма потребност от тим като Андрети
Доменикали незабавно направи ангажимента, че влизането на един нов тим не би трябвало да поврежда или ощетява ползите на отборите, които към този момент се състезават във Формула 1. Веднага се появиха клюки, че тази реакция на Доменикали идва в отговор на опцията Порше, чийто договаряния с Ред Бул се провалиха, да сплоти сили с Майкъл Андрети и те да аплайват дружно да станат 11-я тим във Формула 1 за сезон 2024.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР