Главният изпълнителен директор на една от най-големите банки в Италия

...
Главният изпълнителен директор на една от най-големите банки в Италия
Коментари Харесай

Топ шефът на УниКредит в Италия се оттегля заради разногласия с борда

Главният изпълнителен шеф на една от най-големите банки в Италия – УниКредит, Жан-Пиер Мустие заяви в изказване до медиите късно в понеделник, че ще се отдръпна от поста през април 2021 година, когато изтича мандатът му. Причината са различия с борда по отношение на тактиката на банката, която държи втората най-голяма по активи банка в България.

През последните няколко 59-годишният Мустие, който е една от най-изявените фигури в банковия бранш в Европа, преведе УниКредит през мъчително реструктуриране, подсилване на салдото и понижаване на експозицията към потънатала в задължения италианска страна. Бившият капиталов банкер пое управлението на УниКредит пpeз 2016 година, като ycпя дa пoмoгнe зa oгpaничaвaнe нa paзxoдитe нa финaнcoвaтa инcтитyция и зa cвивaнe нa пopтфeйлa ѝ c лoши ĸpeдити.

" През последните няколко месеца стана явно, че тактиката " Екип 23 " (бизнес проектът на банката, б. р.) и нейните основни правила към този момент не кореспондират с мисленето на борда ", съобщи Мустие в изказването. Той показва, че точно това е повода за решението му да се отдръпна, с цел да разреши на новия ръб да избистри своя тактика за бъдещето на банката.

В резултат от обявлението акциите на банката затвориха при 5% спад, защото вложителите са разтревожени за водачеството на финансовата група.

От известно време италианските управляващи притискат борда на УниКредит да купи държавния дял в избавената през 2017 година с държавни пари " Банка Монте дей Паски ди Сиена ". Тогава държавното управление купи 68% дял в кредитора, който би трябвало да продаде до края на 2021 година като част от съглашението с европейските регулатори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР