Главният изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (ББР)

...
Главният изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (ББР)
Коментари Харесай

Шефът на ББР най-скъпо платен в държавния сектор

Главният изпълнителен шеф на държавната Българска банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев се оказа най-скъпо платеният чиновник на държавна работа, излиза наяве от имуществените заявления на властта, оповестени от КПКОНПИ. Трудът на банкера, който е оценен на 36 211 лева месечно (434 537 лева на година), се оказва доста по-ценен от този на министър-председателя, чието заплащане е било 6954 лева чисти пари през 2018 година, т.е. пет пъти по-малко от този на банкера, твърди Медиапул.

Преди към 10 години, още в първия премиерски мандат на Борисов, тогавашният министър на финансите Симеон Дянков се опита да реформира заплащането в администрацията. Тогава Борисов разгласи, че никой служител не може да взима по-голяма заплата от неговата. Вярно е, че ББР е конструкция отвън изпълнителната власт и нейният началник евентуално желае да е равносилен на сътрудниците си от частните банки, само че в тази ситуация въпреки всичко става дума за държавна конструкция. Заплатата на Мавродиев се гласоподава от Надзорния съвет на ББР отпред със зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

Възнаграждението на държавния банкер Мавродиев надвишава даже междинното за мениджърите в частния банков бранш. За нивата там може да се съди от заплатата на шефа на Българската национална банка Димитър Радев. Според закона за Българска народна банка заплатите в централната банка не може да са по-ниски от междинните пазарни равнища, с цел да няма текучество на личния състав и Българска народна банка да притегля висококвалифицирани експерти, а и да е самостоятелна. Така съгласно формалния годишен доклад на Българска народна банка, шефът й Димитър Радев е получавал по 15 368 лева на месец през 2018 година

По-високо от шефа на Българска народна банка е оценен и трудът на другия изпълнителен шеф на ББР - Николай Димитров, който за година е взел 380 221 лева Това прави по 31 685 лева на месец. Довереният човек на Мавродиев, който е и третият изпълнителен шеф на държавната банка - Румен Митров, е получил 383 942 лева - по 31 995 лева на месец. След като шефовете на КФН подвигнаха заплатите си съвсем тройно при започване на 2018 година, някогашната председателка Карина Караиванова е оповестила в декларацията си получени чисти пари по 18 716 лева на месец.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР