Главният изпълнителен директор на Binance, най-голямата световна борса за криптовалути,

...
Главният изпълнителен директор на Binance, най-голямата световна борса за криптовалути,
Коментари Харесай

Binance се призна за виновна в пране на пари, плаща 4,3 млрд. долара глоба

Главният изпълнителен шеф на Binance, най-голямата международна борса за криптовалути, се отдръпва от поста си и се признава за отговорен за нарушение на законодателството на Съединени американски щати за битка с изпирането на пари в договорка, която може да резервира правото на компанията да продължи да работи, излиза наяве от правосъдни документи, представени от Wall Street Journal.

Чанпенг Джао се е явил във федералния съд в Сиатъл във вторник и направи признания.

Прокурорите упрекват Binance, чийто притежател е Джао, в улеснение на преводи със глобени групи. Binance е насърчавала американските консуматори да скриват местоположението си, с цел да могат сходни компании да избегнат спазването на американските закони за битка с прането на пари, настояват прокурорите.

Binance се е признала за отговорна и се е съгласила да заплати санкции на обща стойност 4,3 милиарда $, които включват суми за споразумяване на цивилен обвинявания, предявени от регулаторните органи.

Джао се е съгласил също по този начин да заплати санкция в размер на 50 млн. $, макар че тази сума може да бъде понижена. Споразумението за признание на виновност на Джао към момента не е обществено налично.

" Допуснах неточности и би трябвало да поема отговорност ", написа той в X. " Това е най-хубавото за нашата общественост, за Binance и за мен самия. "

Binance Coin, токенът на борсата, спада с 5,3% по отношение на цената си ден по-рано до 242 $, съгласно данни на CoinDesk. Bitcoin, най-голямата криптовалута, също се намалява с 1,5%.

Сделката поставя завършек на продължителните следствия на Binance. Джао основава компанията през 2017 година и я трансформира в най-важния център на международния криптопазар. Криминалното следствие обаче хвърля сянка върху компанията, макар че пазарният ѝ дял в началото нараства след срутва на FTX, един от главните ѝ съперници.

В свое изказване Binance признава, че в предишното не е имала нужния надзор за сходство, само че че съглашението бележи преломен миг в това отношение. Още повече, че в последните месеци голям брой ръководители и чиновници напущат редиците на компанията, до момента в който тя се пробва да отговори на всички следствия против себе си.

Според прокурорите през 2018 година Binance е знаела, че има милиони американски консуматори, само че не е основала система за разкриване на случаи на пране на пари или нарушавания на наказания. В резултат на това Binance е обработила покупко-продажби сред американци и консуматори, за които се счита, че са в Иран, на стойност 899 млн. $ сред януари 2018 година и май 2022 година, настояват прокурорите.

Джао е знаел, че има доста американски клиенти, като през септември 2019 година е написал в чат, че е " по-добре да изиска амнистия, в сравнение с позволение " за натрупването на толкоз доста консуматори от Съединени американски щати.

" Използването на нови технологии за нарушение на закона не ви прави иноватор. То ви прави нарушител ", споделя основният прокурор Мерик Гарланд на Джао.

Сделката въпреки всичко разрешава на Джао да резервира мажоритарната си благосъстоятелност в Binance, макар че няма да може да има изпълнителна роля в компанията. Представители на Министерството на правораздаването декларират, че той няма право да се върне в компанията като управителен кадър.

Джао е изправен пред оптималната присъда от 18 месеца отнемане от независимост според федералните насоки за изговаряне на присъди, само че формалното решение занапред следва.

Резултатът прилича този от предходно дело, което прокурорите завеждат против ръководителите на BitMEX - борса за търговия с крипто деривати, основана на Сейшелските острови. Нейният някогашен основен изпълнителен шеф Артър Хейс се признава за отговорен в нарушение на закона за битка с прането на пари и по-късно е наказан на две години условно, заобикаляйки допустима присъда от 6 до 12 месеца затвор.

Сделката не включва съглашение с Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища, която повдига каузи против Binance и Джао през юни и твърди, че те са нарушили американските закони за отбрана на вложителите.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР