Главният изпълнителен директор на американския пионер на пазара за електрически

Главният изпълнителен директор на американския пионер на пазара за електрически ...

Tesla поглежда по-сериозно към Източна Европа.


Главният изпълнителен директор на американския пионер на пазара за електрически автомобили Tesla Илон Мъск планира разширяване на бизнеса в по-голямата част на Източна Европа в началото на 2020 година, предаде DPA.

В туит Мъск заяви, че се надява в началото на следващата година Tesla да присъства в Словакия, Хърватия, Сърбия и по-голямата част от Източна Европа.

"В крайна сметка ще направим така, че Никола Тесла да се гордее, след като неговите коли ще са в страните, откъдето са корените му", допълни Мъск, имайки предвид учения от сръбско-американски произход, създал революционната електрическа система с променлив ток. Редица потребители от тези страни поздравявят решението на Мъск в социалната мрежа, но има и такива, които питат конкретно за появата на производителя на други пазари, като България, Русия и Украйна.

Tesla стартира през пролетта продажбите на своя Model 3 за Европа. Но все още има редица страни в Източна Европа, където калифорнийският производител не продава директно.

В края на август компанията на Мъск разшири официалните продажби на колите си в Полша, Унгария, Румъния и Словения, където започна да продава Model 3, Model S и Model X. Конфигураторът за избор на опции вече е наличен и в сайтовете за тези държави.

Както обяснява самият Мъск, компанията може лесно да продава автомобилите си навсякъде, където има достатъчно сервизни центрове и станции за бързо зареждане ( Supercharger). Всъщност дори в страни без такава инфраструктура вече има автомобили на Tesla, които са внесени по неофициален начин и засега се налага да използват алтернативни варианти за ремонт и презареждане.

В Чехия, например, тази пролет са регистрирани над 400 автомобила от Tesla в района около столицата Прага, показват данни на Министерството на транспорта на страната. Както обяви през май, Tesla създава там свой собствен сервизен център.

На четирите нови официални пазара - Полша, Унгария, Румъния и Словения според самата Tesla сервизен център има само в Полша. Друг е планиран за Унгария. Бързи зарядни станции обаче вече съществуват в тези страни, а планирани са и още.

През юли Мъск обяви, че ще осигури повече свръхкомпресори за Украйна.

Целия анализ вижте в Investor.bg

 

 
По публикацията работи: Бойчо Попов

Източник: dnes.bg