Главният икономист Любослав Костов обясни в ефира на Тази сутрин

...
Главният икономист Любослав Костов обясни в ефира на Тази сутрин
Коментари Харесай

Главен икономист: Бюджет 2024 не е щедър на заплати

Главният икономист Любослав Костов изясни в ефира на " Тази заран " по какъв начин от 2,2 милиарда лв. за заплати през 2024 година в действителност остават 375 милиона, които да се насочат към заплатите на разнообразни обществени браншове.

„ Бюджетът не е великодушен на заплати – трябваше да има хоризонтална политика по приходите най-малко с десетина %, с цел да се компенсира плануваната инфлация следващата година и има растеж на действителната покупателна дарба на хората в публичния бранш “, разяснява в „ Тази заран “ Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.

„ За да не избягат хората в частния бранш и с цел да не продължаваме да приказваме, че няма фрагменти в публичния бранш, с изключение на промени са нужни да се поддържат и конкурентни заплати “, уточни той.

Според него, в случай че желаеме да подвигаме растежа, е належащо да се подтиква потреблението на хората.

За 2024 година е очакван БВП от 205 милиарда лв..

Любослав Костов уточни, че са планувани 2,2 милиарда лв. за разноски на личен състав. Те обаче се понижават с 800 милиона и стават 1,4 милиарда лв. – което е действителният растеж за разноските за личен състав през 2024 година

Той изясни още, че тези 800 милиона разлика ще останат в 2023 година, а действителният растеж се разделя на две пера – по 700 милиона. Първите от тях са ориентирани към нарастването на минималната работна заплата, която от първи януари става 933 лв.. Те са за целогодишно полагане на растеж на заплати, които бяха обезпечени през 2023 година

„ Това са пари, които обезпечават заплатите на равнището им от 2023 година – тъй че да не намалеят “, изясни Любослав Костов.

„ Вторите 700 милиона лв. са същинската политика по приходите. От тях 290 милиона са за педагогичен личен състав, единствено че те на дават 125% растеж, а 8%. Има 28 милиона лв. за просвета и 375 милиона лв. за всички останали – земеделие, опазване на здравето, висше обучение, държавно ръководство, превоз “, разяснява икономистът.

" 375 милиона не са 2,2 милиарда лв. ", съобщи той.

“Само за БДЖ ни трябват 60 милиона – там имаме групов трудов контракт. 37 милиона ни трябват в градския превоз в София, Варна и Бургас. Още 150 милиона ни трябват за междинното обучение, с цел да реализираме 125% от междинната работна заплата. Трябват към 50 милиона лв. за висшето обучение, 93 милиона за земеделието, към 23 милиона лв. – за организациите в Министерството на труда и обществената политика. Трябват ни още към 180 милиона за здрав “, изясни Любослав Костов.

„ Тези пари са, с цел да обезпечат най-малко 10% растеж на заплатите, следващата година инфлацията ще е 5% по прогнози на Асен Василев “, уточни още той.

КНСБ ще желае най-малко още 600 милиона за приходи на хората, с цел да може да се обезпечи хоризонтална политика по приходите за хората. Ако те не бъдат дадени, декември ще има митинги.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР