Главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че председателят

...
Главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че председателят
Коментари Харесай

Разногласия в Европейската комисия заради предложение за евробондове

Главният представител на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен не поддържа предложение на двама от комисарите й , които призоват за европейски фонд за издаване на дълготрайни облигации в отговор на рецесията с ковид, осведоми " Политико ".

В публикация за няколко европейски вестника еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон и еврокомисарят за стопанската система Паоло Джентилони пишат, че фондът може отчасти да бъде финансиран от данъчните запаси . Те пишат, че страните членки на Европейски Съюз " в този момент би трябвало да покажат общ дух за приемане на решение и нововъведения ".

Но Мамер хладно одобри предлагането, като акцентира, че Фон дер Лайен вместо това упорства за икономическо възобновяване посредством евробюджета на Европейски Съюз, който тя назова проект " Маршал " за Европа.
 Урсула фон дер Лайен прикани Европейски Съюз да одобри проект
Урсула фон дер Лайен прикани Европейски Съюз да одобри проект " Маршал "

Шефът на Комисията също счита, че евробюджетът е средство за подсилване на солидарността сред страните членки

Председателят на Европейската комисия на няколко пъти изрази гледната си точка, че най-хубавият метод да се задействат големи вложения в Европа е посредством амбициозна и новаторска многогодишна финансова рамка, сподели представителят.

Представителят добави, че Комисията към момента не е решила общата си позиция по въпроса. По думите му все още има единствено едно публично предложение и то е схемата за подкрепяне на европейците да не останат без работа. Предложението е разпределяне на 100 милиарда евро за подкрепяне на страните членки да субсидират заплатите на служащите по време на здравната рецесия.

Европа към момента е разграничена на два лагера по повод по какъв начин да се отговори на икономическия срив от разпространяването на ковид. Франция, Италия, Испания и още няколко страни желаят общ дълг в еврозоната с издаване на по този начин наречените " коронабондове ". Германия, Холандия и Австрия са срещу.
 Коронавирусът може да погребе Европейския съюз
Коронавирусът може да погребе Европейския съюз

нрико Лета, някогашен министър председател на Италия, разяснява, че Европейски Съюз е изправен пред " гибелен риск " от пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР