Главният финансов директор на Huawei Technologies бе арестуван в Канада

...
Главният финансов директор на Huawei Technologies бе арестуван в Канада
Коментари Харесай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Главният финансов шеф на Huawei Technologies бе задържан в Канада поради вероятни нарушавания на глобите на Съединени американски щати против Иран, което провокира гнева на Китай и ще усложни сложните търговски договаряния сред Вашингтон и Пекин, тъкмо когато те навлизат в сериозна фаза.

Уанджоу Менг, която е заместник-председател на борда и щерка на създателя на Huawei, е изправена пред екстрадиция в Съединени американски щати, сподели Иън Маклауд, представител на Министерството на правораздаването в Канада.

Тя е задържана на 1 декември, откакто американското министерство на правораздаването през април стартира следствие дали телекомуникационният колос е продал съоръжение на Иран макар глобите против износа.

Новината за задържането на Менг провокира неотложен митинг от китайското посолство в Канада, което настоя Съединени американски щати и съседите му да " поправят закононарушенията " и да освободят финансовия шеф на Huawei, написа Bloomberg.

Арестът й евентуално ще ускори напрежението сред Вашингтон и Пекин, единствено дни откакто двете най-големи международни стопански системи в света се споразумяха за помирение в възходящия търговски спор.

Бащата на Менг - Рен Женгфей, който някогашен боен инженер, е измежду най-изтъкнатите бизнес ръководители на Китай, защото трансформира търговеца на електроника във втория максимален производител на смарт телефони в света и главен производител на мрежово съоръжение.

Арестът на финансовия шеф може да се одобри като офанзива против най-големите корпоративни първенци в Китай. Докато Alibaba Group Holding и Tencent Holdings преобладават в медийните заглавия с помощта на процъфтяващия напредък и високопоставени милиардери, компанията на Рен е най-голямата софтуерна компания в Китай с интервенции, обхващащи Африка, Европа и Азия.

Амбициите на Huawei варират от изкуствен интелект и произвеждане на чипове до съоръжение за безжични мрежи от пето потомство (5G). Нейните дейности в развиването на мобилните връзки изправиха Съединени американски щати на нокти и се трансфораха в главен фокус на американските опити за ограничение на възхода на Китай.

" Tencent и Alibaba може да са локални първенци и големи платформи в личните си области, само че Huawei се трансформира в световен източник за въздействие ", споделя Нийл Камплинг, анализатор в Mirabaud Securities.

Става дума за " 5G стандартите, които са в основата на по-широкия спор, обвързван с интелектуалната благосъстоятелност, както и за какво Съединени американски щати и съдружниците му вършат всичко по силите си да наранят надълбоко китайската софтуерна гражданска война, употребяваща интелектуална благосъстоятелност ", изяснява Камплинг.

Според американския сенатор Крис Ван Холен Huawei и ZTE " са две страни на една и съща монета - китайски телекомуникационни компании, които съставляват главен риск за американската национална сигурност ". " Докато Министерството на търговията концентрира вниманието си върху ZTE, тази вест акцентира, че и Huawei нарушава закона на Съединени американски щати ", споделя Ван Холен в изказване.

Huawei сподели в изказване, че карцерът е осъществен от името на Съединени американски щати, тъй че Менг може да бъде екстрадирана, " с цел да се изправи пред неуточнени обвинявания " в източната част на Ню Йорк. " Компанията получава доста малко информация по отношение на обвиняванията и не е осведомена за каквото и да е непозволено държание от страна на госпожа Менг ", показват от Huawei.

" Компанията има вяра, че канадските и американските правосъдни системи в последна сметка ще реализиран заслужено умозаключение. Huawei съблюдава всички използвани закони и разпореждания, в които работи, в това число използваните закони и разпореждания за надзор върху износа и глобите на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз ", се споделя в изказването на китайската компания.

От 2016 година американските управляващи подозират Huawei в незаконно източване на данни от потребителите за шпионаж. Пентагонът забрани устройствата на компанията в американските военни бази, а най-големите търговци в Съединени американски щати стопираха да продават нейните артикули. На американските държавни чиновници също е неразрешено да употребяват устройства и технологии на Huawei заради риск за националната сигурност.

 Най-големият английски телеком BT Group изхвърля Huawei от мрежите си
Водеща международна стопанска система отхвърли Huawei

Причината е нормалната - опасения за националната сигурност

Вашингтон помоли и съдружниците си да създадат същото. Австралия и Нова Зеландия към този момент се отхвърлиха от услугите и оборудването на Huawei, Англия наложи съществени ограничавания, а скоро и Япония се чака да направи същото.

Паралелно с това Съединени американски щати проверява компанията за нарушение на глобите против Иран и Северна Корея. " Това е да играеш твърдо. Китай към този момент желае да я освободи, както може да се чака, само че в случай че обвиняванията са съществени, не очаквайте Съединени американски щати да се огънат ", споделя Майкъл Евъри, началник на проучването на финансовите пазари в Азия в Rabobank в Хонконг.

 Нова Зеландия също отхвърли Huawei
Още една развита западна страна отхвърли Huawei

Службите считат, че 5G оборудването й заплашва националната сигурност
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР