Главният европейски преговарящ за Брекзит предупреди европейските законодатели в четвъртък,

Главният европейски преговарящ за Брекзит предупреди европейските законодатели в четвъртък, ...

Барние: Няма причина за оптимизъм за Брекзит.


Главният европейски преговарящ за Брекзит предупреди европейските законодатели в четвъртък, че няма причина за оптимизъм, че Брюксел и Лондон ще постигнат съгласие за развод.


Оценката си Мишел Барние Барние произнесе след като депутатите заявиха, че не може да се постигне сделка за Брекзит без ирландската предпазна клауза, която британският премиер Борис Джонсън поиска да бъде извадена от споразумението.
"Не мога обективно да ви кажа дали контактите, които осъществихме с правителството на господин Джонсън, ще доведат до споразумение между днес и средата на октомври", каза Барние пред лидерите на парламентарната група.„Нямаме никаква причина да бъдем оптимисти“, допълни Барние.
Следващата седмица евродепутатите ще гласуват в парламента в Страсбург за предложение за потвърждаване и затвърждаване на европейската позиция за преговори - и ще поставят вината за безизходицата в преговорите твърдо отвъд Ламанша в Лондон.
"Резолюцията подчертава много ясно послание: не можете да постигнете споразумение без предпазния механизъм. Наистина не може да бъде по-ясно", заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент пред журналисти в Брюксел."Резолюцията гласи, че ако има напускане без сделка, тогава за това изцяло носи отговорност Обединеното кралство", добави той на пресконференция след брифинга на Барние.

Източник: bnt.bg