Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев няма да получава

...
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев няма да получава
Коментари Харесай

Оставиха д-р Кунчев без заплата

 Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев няма да получава заплатата си до края на изключителното състояние, поради решението на депутатите да дарят заплатите си на министерството на опазването на здравето. Парадоксално доктор Кунчев, който е и част от Националния щаб за битка с ковид, би трябвало да подари личната си заплата, с цел да бъде подкрепена в това число и неговата активност по време на пандемията.

Това, че доктор Кунчев остава без заплата, заяви шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг на щаба тази заран. Той вметна обстоятелството по време на поздравленията към всички медици във връзка професионалния празник на медицинските служащи 7 април, изразявайки и признателност към всички тези, които са на първа линия. Ние ще даваме от своите заплати, с цел да получава нашият държавен здравен контрольор заплащане за големия труд, който поставя, разгласи генералът.

В признатото предложение на ГЕРБ с изключение на народните представители от заплати се лишават и министрите дружно с всички членове на политическите им кабинети. Според структурата на здравното министерство основният държавен здравен контрольор е част от кабинета на министъра.

11 часа продължи през вчерашния ден “надцакването " на партиите в Народното събрание, кой да предложи по-голямо орязване на заплатите на депутатите, които трябваше дори да се усилят, поради обвързването им със междинната заплата в обществения бранш.

Окончателното предложение, което бе подкрепено единомислещо, бе направено от Красимир Ципов. А депутати от разнообразни парламентарни групи обявиха, че се гордеят да са част от този парламент.

 Малко преди окончателното гласуването Ципов се опита да изключи политическите кабинети от прекъсването на заплатите. Това обаче щеше да бъде нарушаване на правилника на Народното събрание и от Движение за права и свободи остро възразиха. В последна сметка членовете на политическите кабинети останаха в текста, който бе гласуван.

В ръководещата партия са имали поради, че спирайки заплатите на депутатите без заплащане ще останат и други категории. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова през днешния ден изясни по Нова, че нормално, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е обвързвано по избран нормативен метод със заплатите на цялата правосъдна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на организации.

" Този път взехме решението по малко по-различен метод. Казахме, че даряваме заплатите си, а не стопираме тяхното начисляване и погашение, тъй като в случай че го бяхме създали, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат наранени ", изясни Стоянова.

Освен Ангел Кунчев без заплата ще останат и доста от съветниците на министрите, както и огромна част от пиар отделите им, защото са част от политическите кабинети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР