Главният архитект на Столична община Здравко Здравков, общинският съветник Борис

...
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков, общинският съветник Борис
Коментари Харесай

Внасят проект столичната ул. Съборна да стане пешеходна зона

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков, общинският консултант Борис Бонев и кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков ще внесат предложение в Столичния общински съвет за краткотрайна промяна на улица „ Съборна “ в пешеходна зона. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Това предложение е естествено продължение на политиката на Столична община за увеличение на пешеходните направления в София, откакто през 2017 година бе взето решение за продължение на пешеходната част на бул. „ Витоша “ до бул. „ Александър Стамболийски “.



По този метод Градската градина, която е обичано място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите значими пешеходни пространства в София.



Обособяването на пешеходна зона по ул. “Съборна” е една от значимите ограничения в отчета „ София – град за хората “ на датския професор арх. Ян Геел, който съветва София за подобряването на градската среда. Тази връзка сред площад „ Света Неделя “ и Градската градина е избрана като основна в превръщането на София в по-приятен и безвреден град. Обособяването на пешеходната зона по ул. “Съборна “ ще бъде без интервенция в съществуващата инфраструктура.

Предложението за пешеходната зона планува въвеждане на възбрана за придвижване на моторни транспортни средства и унищожаване на режима на паркиране „ Синя зона “ по ул. “Съборна” в сектора от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”, както и смяна на непрекъснатата организация на придвижване в сектора от ул. “Цар Калоян” до ул. “Леге”, включваща унищожаване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, отделяне тук-там за паралелно паркиране около южния тротоар, както и еднопосочно придвижване на моторни транспортни средства в една лента в посока от ул. “Леге” към ул. “Цар Калоян”.

Предлагат се и други ограничения за възстановяване на градската среда: унищожаване на местата за паркиране в границите на кръстовището с ул. “Княз Александър I” за основаване на естествено продължение на Градската градина с новата пешеходна улица; унищожаване на старите и слагане на нови детайли на градското обзавеждане: пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възобновяване и обогатяване на градското озеленяване – засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; даване на опция на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, само че без да построяват спомагателни структури (декинги, навеси, огради и др.).

Успешната реализация на предлаганата смяна доста ще усъвършенства тази част на центъра на града, ще спомогне за дейното и дейно прилагане на градската среда от жителите и гостите на София и ще влияе позитивно върху икономическата среда и дребния бизнес в региона.

Презентацията на плана за промяна на ул. "Съборна " вижте ТУК
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР