Главният архитект на София Здравко Здравков и столичният кмет Йорданка

...
Главният архитект на София Здравко Здравков и столичният кмет Йорданка
Коментари Харесай

Главният архитект обясни какви промени стягат с Фандъкова за новия облик на София

Главният проектант на София Здравко Здравков и столичният кмет Йорданка Фандъкова внесоха в районното министерство оферти за законови промени за битка с презастрояването.

С помощта им ще се отстрани опцията за строителство на жилищни здания, като се употребяват занижените условия за общежития, ателиета и апартаментни хотели. Какво следва от измененията –архитект Здравков изяснява в изявление за „ Труд “.

– Кои са главните промени, които инициирахте дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова в Закона за устройство на територията и кое постанова тяхната неотложност, проектант Здравков?
– Промените са в няколко направления. Първите засягат постройките, които всъщност използваха опциите в урегулирани поземлени парцели, отредени за нежилищно строителство, да се построяват официално жилищни здания, скрити под формата на ателиета, апартаментни хотели и общежития.

Първа стъпка посредством измененията в Закон за устройство на територията е унищожаване на формулировката „ ателие “. Ателието е един архаизъм, когато тези обекти се използваха от сътрудници архитекти, статуи, художници за осъществяване на стопанска активност. Трябва да се откри една ясна формулировка – постройките, които са жилищни, да си останат напълно жилищни.

А нежилищните здания да са със съответните обекти, които да не могат да бъдат продавани като жилища. Общежитията все още получават една опция паркоместата да бъдат определяни на база бъдещи жители. Имаме предпочитание да променим това условие като съответните обекти в постройката да могат да получават и съответните условия за паркиране.

Да не бъдат обвързани с хората, които живеят в постройката. Промяна се предлага и във връзка с метода на вписване на независими обекти в кадастралната карта на сградите-общежития и апартаментните хотели. В момента, когато вие извършите общежитие, има опция да се основат независими обекти в това общежитие, които да бъдат след това разпродавани.

Но хората се усещат подведени, тъй като те получават независим обект и остават с упованието, че това е жилище. В същото време не могат да получат адресна регистрация, заплащат ток на промишлени цени, имат проблеми и във връзка с по-високите данъчни ставки. Затова желаеме за апартаментните хотели и общежитията да няма опция за основаване на независими обекти в кадастралната карта.

Да се приключи опцията за пласиране след това. Когато някой желае да прави общежитие, то дано построи общежитие. Но не и по-късно да разгласи в общежитието независими единици, които да бъдат продавани като жилища. Същото нещо е и с апартаментните хотели.

– Защо отделяте особено внимание на паркоместата в новите здания?
– Изискванията за гариране и паркиране ще бъдат урегулирани, с цел да се улеснят хората. Промяната, която вършим, отново е обвързвана с подобряването на градската среда, а точно – основаване на ясни правила във връзка с условията за гариране и паркиране в постройките.

В момента нормативната уредба урегулира условията за гариране и паркиране в терените общинска благосъстоятелност или в обществените пространства. Регламент във връзка с паркирането вътре, в самите здания – няма.

Искаме да създадем тези правила, тъй като значително се спекулира със основаване на паркоместа за малолитражни коли, а когато вие си закупите такова паркомясто или подобен гараж, когато отидете с автомобила на място, установявате, че обектът, който сте закупили, не дава отговор на нормативи. На процедура хората не могат да си паркират автомобила.

– Зачестиха случаите, когато в подземни паркинги на нови блокове се промотират паркинг системи, само че неотдавна четец на „ Труд “ се оплака, че не може да употребява отреденото паркомясто, защото е прекомерно тясно. Каква ще е задачата на основаването на указател на паркинг-системите?
– Паркинг-системите са една добра опция за гариране и паркиране в границите на дребна повърхност на два или три автомобила един върху различен. Но в последно време откриваме, че има доста здания, които след приемането им и въвеждането им в употреба тези системи се демонтират.

Желанието ни е да се сътвори обединен указател на тези паркинг-системи. Ние, дружно с ДНСК да имаме опция след основаването на този обединен указател да ревизираме и да има надзор върху тях. На паркинг-системите би трябвало да се гледа като на уреди, които подлежат на надзор по сходство на асансьорите.

Те би трябвало да минават на надзор годишно, надлежно да се носи и отговорност от лицата, които ги инсталират. А не да бъдат демонтирани, откакто постройката се вкара в употреба.

– Това ли са случаите, когато хората купуват жилище с гараж или паркомясто, а може да се окаже, че не могат да употребяват паркомястото, тъй като то е на втори етаж в гаража, само че системата за издигане на колата е демонтирана?
– Те не могат да се употребяват, тъй като тези кафези не разрешават независимо прилагане на обособените коли. Ако вие би трябвало да си изкарате колата, която е условно на второто равнище, вие би трябвало да притежавате ключ от автомобила, който е на първото равнище, да го изкарате на открито, да свалите системата, с цел да си изкарате вашия автомобил.

Реално една такава маневра ще ви отнеме доста време. Желанието ни е ясно дефиниране на тези модерни устройства. Теренът не може да е една гора от механични системи, които идват за сметка на озеленяването в парцела, а те да бъдат ситуирани вътре в самата постройка.

Ако са на равнище терен, те да се „ потапят “, т. е. да не излизат отвън терена и да става една гора от железни структури, а в това време да разрешават независимо потребление – без значение дали става въпрос за колата на първото или второто равнище, да може колите да влизат и излизат независимо.

И другото, което е доста значимо – да има ред и механизъм дали и след въвеждането в употреба на постройките тази паркинг-система действа и дали дава отговор на техническите условия за редовност. Подобно на асансьорите желаеме да се упражнява надзор на тези системи.

Понякога тези системи дават отговор и за покачване на много тежки коли, тъй че нашето предпочитание е освен при въвеждането на постройката в употреба, а и в целия u интервал на употреба те да бъдат следени както други уреди като асансьорите.

– Предвиждате ли промени във връзка с отстоянията сред постройките?
– Госпожа Фандъкова пое ангажимент още по време на акцията за нов мандат за основаване на такава опция. В момента дружно с сътрудници от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) работим по нови условия по отстоянията сред новите жилищни здания в жилищните комплекси.

Това е втора стъпка в смяната в законодателството. Този пакет от ограничения, който предлага госпожа Фандъкова, е една първа стъпка, която да затвори опциите за основаването на официално жилищни здания в терени за нежилищно строителство, които са скрити под формата на общежития, апартаментни хотели или ателиета.

– Бихте ли дал съответен образец за сходен тип градеж с скрито предопределение?
– Да речем постройката, която предизвика свадите в „ Младост “ до блок 19 беше решена за постройка вид общежития за служащи. По простата причина, че в тази постройка не излизаха отстояния, тъй като я засенчваше блокът през улица, т. е. Тя не можеше да стане жилищна и имаше единствено 3 паркоместа.

В този случай първо не е решено паркирането, тъй като като се открият независимите обекти в постройката и се даде опция те да бъдат продадени, ще се появят условно N броя автомобила. А знаем доста добре, че сме на едно от първите места в Европа по брой коли на глава от популацията. Когато не се обезпечава гариране и паркиране в границите на парцела, те излизат на улицата. Нарушават градската среда.

Второ – дава се опция на бизнесмена да продава обекти, които след това основават проблеми на притежателите. Хората не могат да получат адресна регистрация, нямат опция да заплащат тока си на промишлени цени и надлежно налозите са като за обекти за публично обслужване. Отделно тази постройка не е на хигиенични отстояния по отношение на нормативите за жилища.

И следим поредност от благоприятни условия за продажба на една постройка, оповестена като общежитие, да се продава като жилища. А когато се вършат жилищни здания, има много по-големи условия във връзка с тяхното ослънчаване, разстояние на странична граница.

За една социална постройка законодателят е планувал една облекчена опция, тъй като в нея биха могли да бъдат включени функционалности, които не се нуждаят от осветяване.

Примерно, някои лаборатории или производства. За общественните здания работят общи правила, измежду които противопожарната сигурност, хигиеничните правила, само че не и тези задълбочени проучвания по отношение на тяхното ослънчаване.

Когато в проекта е планувана една нежилищна постройка, а на нейно място се основава една постройка с ателиета, тази постройка се възползва от опциите за понижаване на отстоянията към страничните граници „ през улица “, „ през дъно “ на урегулирания аграрен парцел, а в това време се продава като жилищна.

– Ще спрете ли с измененията недоволствата от появяването на всеки нов градеж, а в това време да дадете и сигурност на вложителите, които възнамеряват нови градежи?
– Само спазването на законите е единственият метод да развиваме градовете си вярно. Подробните устройствени проекти са единственият резистентен механизъм, по който да се развива вярно градът.

Хората, които желаят да са осведомени, какво е планирането за техния квартал, през последните две години на уеб страницата на направление „ Архитектура и градоустройство “ (НАГ) – София са оповестени всички подробни устройствени проекти, които вършат предвижданията за всяко строителство.

А във връзка с бизнесмените – всеки един от тях е наясно, че когато получава виза за строителство, тя е за жилищно или нежилищно отреждане.

И напълно на отговорността и на съвестта на бизнесмена е, това какви обекти той основава. Затова и желаеме да има ясни правила за наличието на жилищните и нежилищните здания. Така и крайните клиенти няма да са подведени.

– Ще се ангажирате ли с краен период по кое време ще бъде подготвен новият общ организационен проект на София?
– В момента се завършва работата по „ Визия за София 2050 “, която би трябвало да бъде призната от Столичния общински съвет, само че не мога да поема ангажимент от името на колегиге от СОС. Но допускам, че при започване на идната година ще бъде гласувана. След което следва разработване на задание за изменение на Общия организационен проект на София.

След което да пристъпим към изменение на Общия организационен проект. Общият организационен проект е изключитено закостенял механизъм и неговата смяна особено за София е предпазена и с спомагателни механизми и със специфичен ред на приемане от Министерския съвет.

Приемането на изменение в Общия организационен проект е извънредно сложна и виновна задача и допускам, че това ще бъде приоритет в работата ни през идващите години. Не са лесни стъпките, които би трябвало да бъдат извървяни. До извънредно изменение на Общия организационен проект на София няма да се доближи в границите на идната година.

Стъпка по стъпка ще работим в тази посока. През 2020 година сме си сложили задачата да пристъпим към разработване на задание след приемане на „ Визия за София – 2050 “.

Смесените многофункционални зони са вярното развиване на града, тъй като основаването на зони единствено с една, единствена функционалност е съществена градоутройствена неточност от 60-те и 70-те години в развиването на градовете, която актуалното градоустройство регистрира.

Не може да има зони като тази към „ Полигона “ зад The Mall, където да е съсредоточена единствено функционалността „ работа “. В същото време има цели жилищни квартали, където има единствено функционалността „ обитаване “. И какво се случва с хората, които работят условно в „ Полигона “ – те вършат всекидневно една трудова миграция до „ Гоце Делчев “ или до „ Люлин “, примерно и минават наложително през целия трафик център на града.

Създаването на модерни мултифункционални зони е приоритет – те включват и трите типа функционалности – обитаване, работа, занимания.

– А какво ще предложите като промени в закона за строителство за София?
– И те са неизбежни, само че би трябвало първо да създадем съответните разбори, свързани с условията за отстоянията и със съответните проблеми, които предизвикат напрежение в избрани територии. Трябва да дефинираме съответни и ясни начинания и да внесем оферти и там.

Арх. Здравко Здравков е роден на 27 септември 1972 година в град Плевен. Завършва магистърска степен по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в Катедра “История и доктрина на архитектурата”. Дипломира се с план за търговски център, за който получава Наградата на Камарата на архитектите в България. Владее британски и съветски език.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР