Главният архитект на София Здравко Здравков е нямало да презавери

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е нямало да презавери
Коментари Харесай

Главният архитект на София Здравков: Бях подготвил отказ за презаверяване на разрешителното на „Златен век”


Главният проектант на София Здравко Здравков е нямало да презавери разрешителното за градежа на небостъргача „ Златен век”, в случай че притежателят на „ Артекс” – арх. Пламен Мирянов, не го беше отдръпнал. Това показа от кухнята Здравков предаването „ Тази сутрин” по bTV.

Тъй като разрешителното за градеж е било изтекло през 2017 година, от „ Артекс” са имали едногодишен период да го презаверят. Подали и такова искане, само че скоро то било оттеглено.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ Бяхме подготвили подобен отвод – отводът не стигна до подпис”, разяснява Здравков.

Той показа, че към този момент не получава есемеси от Мирянови, а преди две седмици са имали среща за други техни планове в София.

По думите му по отношение на него не е имало опит за въздействие.

Центърът на столицата – без климатици

Столичната община не прави акция по унищожаване на климатици, а вкарва обединен стандарт, който ще приближи София до образа на европейска столица.

Това посочи арх. Здравков във връзка информацията, че общината се готви да забрани климатиците по фасадите на постройките.

„ Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обгръща само 4 улици в София – ул. „ Цар Шишман”, ул. „ Граф Игнатиев”, ул. „ 6 септември” и ул. „ Солунска”. В тези зони има 48 монументи на културата. За тези зони направихме тези градски стандарти”, разяснява арх. Здравков.

 Снимка: btvnovinite.bg

По думите му сега стандартът е подложен на съвещания и може да бъде модифициран в границите на месец. Що се отнася до притежателите на постройките в тези карета, наредбата, която е пилотна за България, планува те да имат 3-годишен период, в който да изпълнят условията по стандарта. В противоположен случай се плануват наказания.

Бъдещето на Борисовата градина

Предлаганият организационен проект на централният парк в София също провокира напрежение. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че ще го апелира, тъй като счита, че посредством този проект се стопира строителството и обновяването на спортните уреди в парка и той не е координиран с Министерството на младежта и спорта.

 Снимка: btvnovinite.bg

Здравков обаче уточни, че на 5 юни проектът на проф. Ковачев ще бъде показан в УАСГ и от ведомството могат да внесат своите стимулирани оферти.

Също по този начин основният проектант изрази персоналното си разбиране, че мястото на Националния стадион „ Васил Левски” би трябвало да бъде преместено, защото оборудването е от 1961 година, когато колите в София са били доста по-малко и надлежно достъпът до стадиона е бил по-удобен. Сега обаче не е по този начин – съгласно някои калкулации сега на 1000 индивида в София се падат 600 автомобила.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР