Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за
Коментари Харесай

СДЕЛКА за МИЛИОНИ: 7 сгради по 75 м на мястото на ИПК „Родина“

Главният проектант на София Здравко Здравков е издал виза за планиране на комплекс от здания в терена на някогашния ИПК „ Родина “ в „ Младост “, като съгласно блогърът Боян Юруков те ще са седем (публикуваните фотоси са от неговия профил във Фейсбук). Преди години недоизграденият от времето на социализма издателски комплекс бе взривен.

От документите, оповестени днес в уеб страницата на Направление „ Архитектура и градоустройство “, се вижда, че височината на бъдещите сгради може да бъде по 75 метра. Сградите ще бъдат нежилищни и ще са офиси, търговски и обслужващи площи, конферентен център, подземни гаражи на три равнища и под земята трафопост. Разрешението за планиране е подписано от Здравков през вчерашния ден. Изменението на проекта за регулация и застрояване на терена е утвърдено отново от основния проектант през ноември т.г. 

Реклама

Съгласно Общия организационен проект на София теренът на ИПК „ Родина “ се намира в смесена многофунционална зона за строителство, като плътността на застрояване е до 60 на 100, а на озеленяване – 40 на 100, от които 25 на 100 с висока растителност. 

През 2018 година недостроеният ИПК „ Родина “ бе платен от притежателя на доста лечебни заведения в България Михаил Тиков. Най-известната от тях е „ Софиямед “. Тиков закупи парцелите посредством сдружението си „ Изток плаза “ след продажбата им от частен правосъден реализатор. Според „ Капитал “ компанията му купи за 40 млн. лева недостроената постройка на бул. „ Цариградско шосе “, както и парцелът в съседство, на който се намира някогашната печатница, от която излизаха вестниците, благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. 

Двата парцела бяха препоръчани за продажба в две обособени процедури поради неизплатени задължения на притежателя им към банкрутиралата КТБ. Дълговете са на „ Издателско-полиграфически комплекс Родина “ и дъщерното му „ Родина тауър “, които се управляват от майката на Пеевски Ирена Кръстева. Недостроената постройка на ИПК „ Родина “ се продаваше за 18 млн. лв. дружно с терена от 15 дка. Съседният индустриален комплекс с повърхност 41 дка беше с начална цена от 20.6 млн. лв.. Купувачът „ Изток плаза “ е дал предложения съвсем на минимума.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР