Главният архитект на район Младост Стефан Стефанов, чиято оставка беше

...
Главният архитект на район Младост Стефан Стефанов, чиято оставка беше
Коментари Харесай

Главният архитект на "Младост" контраатакува Фандъкова за строеж в района

Главният проектант на регион " Младост " Стефан Стефанов, чиято оставка беше поискана от кмета Йорданка Фандъкова на 28 юни поради даденото позволение за градеж в междублоково пространство отговори на обвиняванията с писмо до медиите.

" Искам да заявя, че отправените към мен обвинявания с пост във Facebook от страна на госпожа Фандъкова, са погрешни. Издаденото на 20.05.2019 година позволение за градеж при бл. 401 в " Младост " е резултат от професионално осъществена работа, при съблюдаване на законоустановени процедури и периоди, по отношение на искане за издаване на такова позволение от страна на притежателите от 02.10.2018 година ", изяснява арх. Стефанов.

Той декларира, че законният период за издаването му е 14-дневен, до момента в който в тази ситуация има закъснение с осем месеца, заради наложили се ремонти в документите, изискани от основния проектант на региона. В началото на май той уведомил кмета на " Младост " Румен Русев, че следва да издаде такова позволение. Става въпрос за 5-етажна жилищна постройка върху 900 кв.м повърхност.

Теренът, предназначен за градеж сред блоковете 401, 409 и 411q стана мотив за непрекъснати митинги от 2016 година Мястото е било общинско до 2001 година, когато общинската " Софийски парцели " го продава на частна компания за 46 хиляди лв.. През 2009 година основният проектант на София, тогава Петър Диков, издава строителна виза, по която се изготвя капиталов план за 7-етажна постройка в началото, след това понижена до 5 етажа.

Въпреки бурните митинги на жителите, притежателят на терена " ДЛД-Младост " ООД получи позволение за градеж на 20 май от архитекта на " Младост ". Само два дни по-късно " ДЛД-Младост " продаде същия терен от 1.4 дка на различен притежател. Сега той по закон е в правото си да строи, изясни преди дни пред " Дневник " кметът на " Младост " арх. Румен Русев.

Фандъкова изиска оставката на архитекта на " Младост " с претекста, че от два месеца работна група на Столична община търси решение на този проблем с вероятно даване на различен парцел на притежателя, а той все пак издал разрешителното за градеж. Във " Facebook " тя окачестви дейностите на арх. Стефанов по следния метод:

" Това с изключение на очевиден бойкот на договарянията е и провокация към нашите общи старания с общинския съвет да запазим за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини. "

Главният проектант на региона обаче опровергава тезата на Фандъкова за обсъждана подмяна на терена.

" През 2017 година по самодейност на регион " Младост " са водени диалози за възможна подмяна с равносилен общински парцел, само че със заявление от 04.10.2018 година притежателите на парцела декларират, че не желаят да бъде заменян с различен и желаят изграждане на жилищна постройка. Така, че изказванието, че сега текат договаряния със притежателите е погрешно. Тъй като освен не съм включен, само че и не съм осведомен за основаването и работата на работната група, образувана на 02.04.2019 година, не съм имал информация за нейната работа и проекти за горепосочения парцел ", написа той в писмото си до медиите.

" Смятам, че думите " провокация " и " бойкот " не звучат нито професионално, нито политически грамотно, когато приказваме за разговор сред институции, по тази причина няма да ги разясня. Отправяне на обвинявания без инспекция на обстоятелствата, явно е неприятно ПР-решение, кореспондиращо с подправена вест. ", декларира районният проектант на " Младост " Стефан Стефанов.

На последния митинг на живеещите в " Младост-4 " участва общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова, която е член на работната група, образувана да реши казуса. Тя изясни на всички, че в този момент персонално основният проектант на София Здравко Здравков се е заел да откри излаз от обстановката, защото в действителност притежателите на терена към този момент могат да строят, откакто имат позволение за това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР