Главният архитект на Москва арх. Сергей Кузнецов смята, че за

...
Главният архитект на Москва арх. Сергей Кузнецов смята, че за
Коментари Харесай

Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов: София има интелекта да изгради публични пространства

Главният проектант на Москва арх. Сергей Кузнецов счита, че с цел да изградят в един град обществени пространства би трябвало освен бюджет, само че и интелектуално да се намират верните решения, а София има този интелектуален капацитет. Той взе участие в полемиката „ Разговори за града “ в столицата ни дружно с основния проектант на София Здравко Здравков и кметът на града Йорданка Фандъкова.

„ Несравними са мащабите, доста пъти по-голям е бюджетът на Москва, в сравнение с този на София. Но считам, че с всеки бюджет има забавни решения на другите задания, и приканвам да обърнете внимание, че най-важният принос, който основава качество на средата е приносът на интелектуалното, а не на финансовото. Без пари не може да се направи нищо, несъмнено, само че интелектуалният принос прави чудеса “, счита Кузнецов.
 42990432_1473483532795971_2731634659505995776_n  43039178_344381649661936_5924414167967596544_n  2018-10-2-%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-1  2018-10-2-%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-2
Той акцентира, че някои градове биват променяни, като за доста малко пари експертите вършат доста забавни градоустройствени решения. Според него е доста значимо да се изучи опитът на дребните промени в дребните градове. „ Интелектуалната съставния елемент е доста значима, считам, че тя участва тук в София, виждам я. Проучването на опита също е доста значимо и считам, че би трябвало да обърнете внимание на тези неща, и да сте сигурни че всичко ще бъде задоволително налично. Няма потребност да се мерят бюджетите. Много по-интересно е да се работи в изискванията на дребен бюджет, стига да имате воля и предпочитание “, изясни арх. Кузнецов.

Той показа новаторските решения, с които Москва се трансформира в съвременен град. Арх. Кузнецов описа и, че е било мъчно да накарат московчани да слязат от колите си и да употребяват градски превоз. „ Ние направихме платено паркиране, и то много скъпо, московчани престанаха да се движат с коли и употребяват повече градски превоз, макар че когато реализирахме тази стратегия тя беше най-непопулярната стратегия. Но през днешния ден след Световното състезание по футбол виждаме какъв брой се радват хората на тази смяна, и че московчани виждат утвърждението а всички, които идват в Москва “, сподели още арх. Кузнецов.

„ Сериозно ограничение на паркирането в центъра е въведено в Москва, множеството хора го възприемат позитивно. Намаляха тапите по улиците на Москва, стана по-трудно да се паркира, само че обстановката се усъвършенства много. В София виждам огромен капацитет, тук подобен изострен проблем като в Москва преди няколко години със тапите липсва “, добави през днешния ден по Българска национална телевизия арх. Кузнецов.

Опитът, който има в съветската столица е голям, това ни дава преимуществото да вземем положителното от техните решения и да го създадем и при нас в София, изясни основният проектант на София Здравко Здравков.

Главният проектант на София Здравко Здравков:

Представяме през октомври разпоредба за разбор на трафика

Главният проектант на София Здравко Здравков заяви по време на форума, че Наредба за изследване, разбор и симулация на трафика през октомври ще бъде показана, с цел да бъде разисквана от професионалните общности, с цел да бъде импортирана в Столичния общински съвет. Целта на тази разпоредба е да се обследва достъпността до постройките и тяхното въздействие, да се научи по какъв начин здания, които притеглят огромен трафик въздействат на общата картина на трафика в града, изясни арх. Здравков.

Арх. Здравков показа направеното през тази и предходната година по рекомендациите на датския проектант Ян Геел. „ Независимо в град от 1,5 млн. или от 15 млн души, с цел да създадем един град на хората би трябвало да се обърнем към неговите поданици – да изкараме хората от моловете и да ги върнем в градските пространства. Това става с положителните публчни вложения, които вършим в последните години “, сподели Здравков.

„ Намерихме модела, който да работи за София. Крайната ни цел е преобразяване на града ни в град на хората “, удостовери той. „ Връзката сред пешеходнте зони е наша съществена политика. Целта е не да сътворяваме пешеходни зони от точка А до точка Б, а един напълно привързан пешеходен център “, счита арх. Здравков.

В момента се прави реорганизация на централната градска част по интегрирания проект за градско възобновяване и развиване, осведоми арх. Здравков и загатна смяната в зона 4 на София.

Арх. Здравков сподели още: „ За тази дребна част на бул. “Витоша “, от ул. „ Алабин “ до бул. „ Стамоболийски “, която Столичният общински съвет гласоподава да бъде затворена, сега тече архитектурен конкурс, който да обвърже пешеходните зони, които да стартират от ул. „ Алабин “, да стигнат до пл. „ Света Неделя “ и чрез ул. „ Съборна “ да стигнат до „ Градската градина “.

„ За 2018 година си поставихме и няколко дребни плана за възстановяване на достъпността “, добави основният проектант на София. Един от тези планове е на ул. „ Будапеща “ възстановяване на вътрешно стълбище с създаване на платформа, наличен асансьор и свързване на равнищата на „ Дондуков “ и „ Московска “. Проектът сега се съгласува с Министерството на културата. Друг план е за възстановяване на пешеходната досегаемост по ул. „ Малко Търново “.

Той загатна и политиката за съкращаване на паркоместата. Постепенно с няколко % годишно се понижават местата за паркиране. „ Предстои да създадем разбор на пропускливостта на централна градска част, да проучваме какъв брой автомобила биха могли да се поемат в града, тъй че да преценим нуждата от създаване на спомагателни паркинги в тази зона “, заяви основният проектант на София.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Двата града си наподобяват по цели и проблеми

„ Имахме доста какво да си кажем за развиването на градовете “, сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова. “Темите на диалози са архитектурните политики на градовете и трансформацията на обществените пространства. София и Москва имат близки цели през последните години в тази посока имат и сходни проблеми.

Целите са смяна на градовете за възстановяване на градската среда в интерес на хората. Имат и общи проблеми като потребност от благоострояване и уголемение на тротоарите, засаждане на повече дървета по тях, възстановяване на организацията на паркиране, понижаване на рекламите в града, поправяне на фасадите на постройките, възстановяване на осведомителната система в града, образуване на повече събития навън “, сподели Фандъкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР