Главният административен съд на Турция в петък отмени правителствения указ

...
Главният административен съд на Турция в петък отмени правителствения указ
Коментари Харесай

„Света София” е крачка по-близо отново да стане джамия

Главният административен съд на Турция в петък анулира държавния декрет от 1934 година, който трансформира „ Света София” в музей. Това решение отваря пътя емблематичната истанбулска „ Света София” да бъде употребена като джамия, оповестяват турски медии.

„ Света София”, която е един от най-важните обекти на историческото и културно завещание в света, е издигнат през шести век по време на ръководството на Византийската империя храм и служи като седалище на Гръцката православна черква. Той е трансфорат в имперска джамия с османското завземане на Истанбул през 1453 година Структурата е превърната в музей по време на светското еднопартийно ръководство на създателя на актуалната турска страна Мустафа Кемал Ататюрк през 1935 година

„ Проблемът с устава на Света София е вътрешна работа на Турция и нейното право на суверенитет “, съобщи за вестник „ Сабах” ректорът на университета „ Ахмет Йесеви” Ченгиз Томар. „ Тя е превърната в музей посредством декрет на кабинета и още веднъж може да се трансформира в джамия с декрет. Въпреки това, защото ще има вътрешни и външни реакции, в отговор държавното управление би желало да поддържа законността на решението с високо правно мнение на съда. " Докато някои групи от дълго време упорстват структурата, която те считат за мюсюлманско османско завещание, да бъде превърната назад в джамия, други считат, че обектът от международното завещание на ЮНЕСКО би трябвало да остане музей като знак на християнската и мюсюлманска взаимност. На фона на интернационалните реакции по отношение на статута на „ Света София”, Анкара споделя, че въпросът е вътрешно дело.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи предходната седмица, че обвиняванията против Турция във връзка с „ Света София” са директно ориентирани към суверенитета на страната. „ Независимо дали е позитивно или негативно, това решение е право на държавното управление и има забележителна поддръжка от хората. Въпросът за „ Света София” остави дълбоки следи в съзнанието на турския народ, тъкмо както изтезанието на (бившия министър председател Аднан) Мендерес и тази контузия би трябвало да бъде позволена “, добави Томар.

В някои кръгове имаше рецензии поради това, че предходната седмица държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео излезе с изказване, призоваващо турското държавно управление да резервира статута на храма на музей. Турският президент означи, че в Турция има 435 църкви и синагоги, където християните и евреите могат да се молят.

Повторното отваряне на Истанбулската „ Света София “ за молебствия няма да я лиши от нейната еднаквост, защото тя постоянно ще принадлежи на международното историческо завещание, сподели за Анадолската организация представителят на президента на Турция Ибрахим Калън. Отварянето на „ Света София” за молитва, защото турските водачи са изразили интерес да вършат, няма да попречат на хората да я посещават, сподели той и добави, че „ Турция към момента ще резервира християнските икони там, както нашите предшественици резервираха всички християнски полезности “.

През 2015 година свещеник рецитира Корана вътре в постройката за първи път от 85 години.

На идната година религиозните управляващи в Турция започнаха провеждането и излъчването на религиозни четения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Друг източник на рецензия е Атина, във връзка с която Турция съобщи, че Гърция е единствената останала европейска страна без джамия в столицата си.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР