Главния прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен подадения на 30

...
Главния прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен подадения на 30
Коментари Харесай

Сотир Цацаров не намира основания за закриване на Български хелзински комитет

Главния прокурор Сотир Цацаров счете за безпочвен подадения на 30 септември 2019 година сигнал за практикуване на пълномощията на прокуратурата по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНСЦ) - предявяване на иск до съда за преустановяване на съдружие „ Български хелзинкски комитет “. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Мотивите на това решение на основния прокурор са:

„ В подадения сигнал на бланка на „ Вътрешна македонска революционна организация Българско национално придвижване “ от Александър Сиди, депутат в Народното събрание на Република България и Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент, импортиран на 30.09.2019 година от Ангел Василев Чакъров в Информационния център, в Съдебната палата, бул.„ Витоша “ № 2, са направени претенции за:

1/ започване на следствие на активността на Сдружение „ Български хелзинкски комитет “ заради подозрение за директна и косвена интервенция в работата на правосъдната власт и нарушение на правилото на самостоятелност и безпристрастност на българските магистрати;

2/ иницииране на произвеждане пред окръжния съд, за преустановяване на Сдружението, заради нарушение на наредбите на чл.117 от Конституцията на Република България и Етичния кодекс за държание на българските магистрати, по отношение на член 13, алинея 1, т. 3, б. „ б “ ЗЮЛНЦ.

Твърди се, че „ …Сдружение „ Български хелзинкски комитет “ се намесва в самостоятелната правосъдна система на Република България, както директно (чрез мнения по каузи, лобистки апели до съда в интерес на подсъдимите, реализиране на процесуално посланичество на подсъдими лица), по този начин и индиректно (чрез организирането на безвъзмездни семинари и почитане с награди).

Разпоредбата на член 13 ЗЮЛНЦ урежда лимитативно хипотезите при съществуването на които регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел се приключва, даже и в случаите когато то реализира общественополезна активност. Принудителното преустановяване на юридически индивид е допустимо най – тежката глоба и по тази причина плануваните хипотези в член 13 ЗЮЛНЦ следва да се ползват ограничаващо. И това е по този начин, защото юридическите лица с нестопанска цел, избрани да правят общественополезна активност са основани, с цел да подкрепят развиването и одобряването на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, науката, културата, да подкрепят обществено слабите, инвалидите и лицата, нуждаещи се от помощ, да пазят човешките права, околната среда и други цели /чл. 38 ЗЮЛНЦ/.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР