Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като,

...
Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като,
Коментари Харесай

Крум Зарков: В България управлява главният прокурор!

Главните прокурори у нас вземат участие в политическия спор, защото, посредством разширено пояснение на Конституцията, те съумяват да държат под надзор цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде по този начин, в случай че не се сложи рамка, което може да направи единствено Конституционния съд. Това съобщи пред Нова телевизия служебният правосъден министър Крум Зарков. 

Според него инспекциите, които се назначават от прокуратурата, би трябвало да бъдат лимитирани единствено до наказателните преследвания.  По думите му в противоположен случай се обезсмисля съществуването на доста самостоятелни държавни органи. 

Служебното държавно управление си е сложило за цел да приготви закони, които новите депутати в 48-мото Народно заседание да дебатират още с встъпването си в служба като народни представители. Една от концепциите е да се сътвори нов орган, който да проверява единствено корупцията по високите етажи на властта. Следващата седмица служебната власт ще излезе с предложение и за това по какъв начин да се избира въпросният орган.

Относно направеното от двамата му прародители на поста във връзка с основния прокурор и процедурата по предварителното му премахване, Зарков съобщи, че не счита да се занимава с нещо, с което единствено ще подвига звук, само че разясни:

" Проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова направиха две неща – първо, демонстрираха, че механизъм за премахване на основния прокурор официално има и второ, че той е много стеснен, изключително в настоящия състав на Висшия правосъден съвет.

Това, което аз мога да направя, е да се обърна към Конституционния съд с един доста прецизен въпрос – какви са тъкмо пълномощията и какви са рестриктивните мерки на пълномощията на основния прокурор.

Главните прокурори се трансформират, сменят имената си, има кавги и в последна сметка се оказваме в обстановка, в която те, под една или друга форма, вземат участие в политическия живот. Считам, че това става, тъй като с едно разширено пояснение на Конституцията те съумяват да държат под надзор на практика цялата изпълнителна власт. Това ще продължи, в случай че не се сложи рамка ", съобщи Крум Зарков.

Зарков изясни какво засяга с думите си: Когато се разпореждат инспекции на най-различни действия, които са административни по своя темперамент и нямат връзка с направено закононарушение, а просто получавате писмо от прокуратурата, откъдето желаят да се ревизира положението на язовирите или пешеходните пътеки.

Тълкуването на Министерство на правораздаването е, че надзорът за правда или отношение единствено към наказателните преследвания, т.е. към активността на останалите прокурори, а не на всеки орган. " Иначе, кажете ми, какъв е смисълът да имаме толкоз самостоятелни органи – от КЕВР до КРС, в случай че всеки един от тях предстои на спомагателна инспекция от страна на прокуратурата ", попита Зарков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР