Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си

...
Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си
Коментари Харесай

Близка на починали от коронавирус нападна жестоко Мутафчийски: Оставиха ги да умрат

Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си с чест и измежду другите си сътрудници офицери са равни с равните. Това съобщи шефът на ВМА проф. доктор. Венцислав Мутафчийски на конференция с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев пред " Господари на ефира ". 

Шефът на ВМА добави, че няма комплекси, а Борисов го прекъсна и добави: " Не изглеждаш комплексиран изобщо ". Относно сериозността на ковид ген. Мутафчийски сподели: " Инфекционистите и в този момент се изричат, че това не е такова огромно знамение. Казват, че ще има стаден имунитет и така нататък Все отново светът недоумява от невижданите ограничения, до момента в който не се случи това, което се случва в Италия и в Испания ". " За разлика от азиатските страни Европа е със застаряващо население и ударът е мощен. Има моментно заразяване на доста хора. Това направи COVID-19 гибелен даже за страни, готови за това. Грип Б е лишил извънредно доста човешки животи, а испанският грип - няколко десетки милиона човешки животи.

Коронавирусът, макар че е с доста по-малка смъртност от испанския вирус, още не е посочил същинското си лице ", добави шефът на ВМА. Ген. Мутафчийски получи зрителски въпрос за какво е неразрешено да се разхождаме в парка, а градският превоз е цялостен и хората не съблюдават отдалеченост в рейсовете и в магазините. " Това не е по този начин. В магазините даже на открито опашките са на 2 метра отдалеченост. Вътре в тях се позволяват избран брой хора. В градския превоз бяха направени ефикасни ограничения – позволи се синята и зелената зона да са безвъзмездни и в същото време не се понижи честотата на градския превоз. Аз не съм видял претъпкан градски превоз, в противен случай, много е рехаво ", съобщи той.  Каква е физическата опция да се раздадат термометри на служителите на реда да мерят температурата на хората минаващи на кпп-тата Това би отежнило още повече обстановката.

На кпп-тата хората пътуват при последна нужда – доктор, работа. Като иде на работа, повече работодатели са създали таква аорганизация да вършат премерване на температурите, да дезинфекцират, да раздадат маски и така нататък Това би довело до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае нуждата, че би трябвало да се пътува в краен случай. Гражданка пък попита каква е физическата опция да се раздадат термометри на служителите на реда, с цел да мерят температурата на хората, минаващи на КПП-тата. 

" Това би отежнило още повече обстановката. На КПП-тата хората пътуват при последна нужда – по медицински аргументи или тъй като отиват н работа. Като иде на работа, повече работодатели са създали такава организация: да вършат премерване на температурите, да дезинфекцират, да раздадат маски и така нататък Така че няма смисъл. Това би довело до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае нуждата, че би трябвало да се пътува в краен случай ".

" На никого не е отказано да се направи PCR тест. Следваме това, което се случва в другите страни. Всички, които имат симптоматика и медицинските лица на първа линия. Ние към този момент имаме 20 инфектирани медицински служащи. Има някои от тях, които са свързани с пътешестване, само че това е акцентът във всички страни в света ", сподели ген. Мутафчийски.

На живо се включи и близка на умрелите майка и щерка от Благоевград, която попита Борисов и ген. Мутафчийски за какво, откакто толкоз брифинги изясняват, че се грижат за всичко, са позволили 10 дни сестра й и племенницата й да се мъчат у дома и след това след гибелта им оправданието е, че едната е със болести, другата - с астма. " Ген. Мутафчийски не може да ме убеди, че са създали всичко нужно за тези мои близки ", сподели дамата, разказвайки, че дълго не са желали да одобряват роднините й в болничното заведение в Благоевград.

Шефът на ВМА разяснява знаят ли дребните лечебни заведения какво да вършат в тази обстановка и отговори за какво са отказвали да ги одобряват в болница. " Това е регионална болница, не е дребна. Всички лечебни заведения у нас в този момент са подготвени да одобряват ковид инфектирани. Заболяването протича по един непредвидим ход. В началото постоянно има висока температура и за леки, и за тежки случаи. Винаги е огромна покруса за околните загубата на техния родственик. Моите откровени съболезнования! Те не бяха интубирани, по-късно бяха. Най-вероятно не се е налагало. Промяната от положително ходещо положение до интубация е 2 дни и подобен е ходът на този вирус, никой не може да го планува.

Хората питат какво да вършат, в случай че имат признаци. Ситуацията доста пъти обсъждахме: звънят на персонален доктор и той посредством Бърза помощ ги транспортира до лечебното заведение, или на тел. 112 и би трябвало кола за спешна помощ да ги транспортира, само че това е при съществуване на съществени признаци ", сподели той.

На въпрос по какъв начин да се лекуват сами пациентите, шефът на ВМА отговори: " Да не се самолекуват! В лека форма се взима единствено парацетамол, с цел да се смъкна температурата, която е през целия интервал ". Ген. Мутафчийски разяснява и въпроса на донор, който желае да купи 50 хиляди бързи теста, само че не знае по какъв начин. " Чудесна концепция, само че за жал не можем да му посочим меродавен или задоволително добре изработен тест до този миг. Същия въпрос и ние си задаваме всеки ден и го търсим. На уеб страницата на СЗО може да види, че няма подобен предложен тест. Сега търсим от европейските производители ", съобщи той. " Много елементарно е да се похарчат едни пари, само че това не е въпросът. Важното е какъв е резултатът. Ние имахме дарени проби, дадохме в полицията 1000 от тях. За армията сме създали към 600 с нулев резултат ”, сподели още шефът на ВМА.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР