Главната юрисконсултка от СДВР, който използва обиди по адрес на

...
Главната юрисконсултка от СДВР, който използва обиди по адрес на
Коментари Харесай

„Позорна” и „недостойна”: МВР юристката Деляна Иванова, оплюла протестиращо момиче, пожалена със забележка

Главната юрисконсултка от Столична дирекция на вътрешните работи, който употребява обиди по адрес на момичето, измъчваното от служители на реда по време на летните митинги през 2020 година, заслужава за нарушаването си единствено забележка. Това е решил шефът на столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи, видя „ Сега “ в правосъдните регистри, защото служителката на Министерство на вътрешните работи е обжалвала наказването си. От Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че Деляна Иванова е получила най-лекото допустимо наказване по реда на Закона за държавния чиновник.

Юристката стана обект на сякаш незабавна инспекция в Министерство на вътрешните работи през юли, откакто стана обществено известно какво е написала в жалбата против решението на Административния съд в София, който присъди 40 000 лева неимуществени вреди на Цветелина Цветкова поради дейностите на полицията по отношение на нея под колоните на Министерски съвет по време на летния митинг през 2020 година В касационната тъжба до Върховния административен съд Иванова употребява квалификации за момичето като „ позорна “, „ недостойна “ и „ позор за младото потомство “.

„ Да вървиш облечена по този метод на нерегламентиран митинг и да твърдиш, че не си разсъблечена, е неприлично за един младеж. Позорно е за един младеж да се възползва от облеклото си, с цел да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е позор сходни лица да са част от младото потомство на България, че и да служат за образец “, написа Иванова.

Реклама

Тя претендира, че съдът би трябвало да прегледа хипотезата на закона, съгласно която, в случай че увреждането е породено заради изключителна виновност на потърпевшия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е виновността на потърпевшата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на митинг, тъй като нито от двете условия не дава право на служителите на реда да извършат потвърдено противозаконен арест, или пък да се гаврят със арестувания, бил той и чисто гол.

„ Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина против органите на реда и по-късно да се изкарваш „ света вода ненапита и жертва “ единствено и единствено да получиш някакви пари, е най-малкото безочливо и неприлично държание “, пишеше още в жалбата на юрисконсулта.

Иванова обаче очевидно счита, че няма никакъв проблем в изказванията ѝ, тъй като се е обърнала към Административния съд с искане заповедта от ноември за наказването да бъде анулирана. Делото е планувано от съда за 25 януари следващата година. По подигравка на ориста за същия ден във Върховен административен съд е планувано и делото за компенсацията на Цветкова. Момичето към този момент дефинитивно осъди Министерство на вътрешните работи за 20 000 лева обезщетение за противозаконното си задържане.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР