Главната прокуратурата на Германия повдигна обвинение за терористична дейност на

...
Главната прокуратурата на Германия повдигна обвинение за терористична дейност на
Коментари Харесай

Крайнодясна групировка обвинена в терористична дейност в Германия

Главната прокуратурата на Германия повдигна обвиняване за терористична активност на осем немски жители. Те са на възраст сред 21 и 31 години и ще дават отговор пред съда за основаване на терористична групировка. Според следствието мъжете са възнамерявали въоръжени набези и безредици в Берлин, които е трябвало да се случат в деня на националния празник на страната – 3 октомври преди година.

Снимка: Reuters

Позовавайки се на протоколите от следствието, немските медии „ Зюддойче Цайтунг”, NDR и WDR оповестяват, че офанзивите е трябвало да наподобяват като осъществени от леви групировки, с цел да се стигне до по-големи безредици. Разследването открива, че групата е почнала да се въоръжава. За това свидетелстват разменени известия в обществените мрежи и открит лист за пазаруване на огнестрелно оръжие. Групата бе разкрита два дни преди планувания удар. Близо година арестуваните са в ареста.

Кои стои зад „ Революция Кемниц”

Обвинението показва за идеолог на групировката Кристиян К. През есента на 2018 година 31 годишният електротехник основава в обществените мрежи затворен чат под името „ Революция Кемниц”. Целта е била протест и събаряне на държавното управление. Според следствието групата е провела симпатизанти от радикални групи, свързани с хулиганите, скинхедс и крайнодесните най-вече в региона на Кемниц, провинция Саксония. Самият Кристиян К. се показва, че е някогашен член на друга сходна неразрешена формация „ Щурм 34”. Разследващите са открили, че групата е имала контакти и с крайнодесните партии „ Третият път” и дребната групировка „ За Кемниц”. Сред разменените известия сред симпатизантите в групата имало и фотоси на Хитлер.
bTV Репортерите: Неонацизъм на ярко Филмът на Кристина Баксанова "Неонацизъм на ярко " споделя за какво дребна крайнодясна партия се насочи към Европейския парламент
Групировката се афишира против чужденците, бежанците, само че и против политици, публицисти и показали на цивилен организации. Част от членовете й вземат участие в демонстрациите в Кемниц през лятото на 2018 година, които ескалираха в конфликти с полицията. През септември групата провежда доброволни отряди, които организират надзор на мигранти в един от кварталите на Кемниц. Провокативната акция ескалира и се стигна до арести. Според проверяващите тази акция е била тест за плануваната по-голяма офанзива през октомври в Берлин.

Радикалните групи в Германия все по-активни

„ Революция Кемниц” е основана в разгара на митингите в саксонския град предишното лято. На 26 август 2018 година на една от основните улици в Кемниц се спречкват младежи от разнообразни националности. Един от тях - Данил Х. умира откакто е прободен с нож. Задържани са двама бежанци, на които са повдигнати обвинявания. Инцидентът предизвика митинги, на които бяга издигнати Хитлеристки поздрави. Имаше и улични преследвания на мигранти, в които участваха крайнодесни обединения. Казусът предизвика и контрапротести.

Снимка: Reuters

Факелно шествие на 1 май тази година в различен град в Саксония- Плауен, проведено от националистическа партия, още веднъж сложи във фокус тематиката за крайнодесните групи в Германия.

Преди дни ръководителят на Федералната работа за отбрана на конституцията, която следи за екстремистки и неонациски прояви и офанзиви, Томас Халденванг предизвести за нова интензивност на радиални групи в страната. Експертите по тематиката изясняват, че тези групи са доста добре проведени и дейни в обществените мрежи. Често последователите им популяризират подправени вести, нападателни мнения и предизвикат принуждение.

Темата сега е във фокуса на парещ публичен спор във федералната република и след убийството на немски политик, който получава закани поради позициите си в отбрана на бежанците. Валтер Любке бе убит при започване на юни в дома му. По случая е арестуван мъж, за който проверяващите изследват връзките му с крайнодесни групировки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР