Главната прокуратура на Молдова разследва криминално дело за монополизацията на

...
Главната прокуратура на Молдова разследва криминално дело за монополизацията на
Коментари Харесай

Разследват Васил Божков за монополизацията на хазартния бизнес в Молдова

Главната прокуратура на Молдова проверява престъпно дело за монополизацията на хазартния бизнес в Молдова, заяви по време на брифинг през днешния ден основният прокурор Александр Стояногло. Държавни служители от Министерството на стопанската система и Лицензионната палата са работили в собствен персонален интерес и в полза на трети лица, разкри той, представен от "24 часа ".

Прокурорите ревизират "пътя на дейностите, които са довели до ощетяване на държавния бюджет поради съмнителните схеми на някои задгранични компании и монополен надзор над хазартния бизнес. За да се реализира това на равнище държавно управление и парламент е била призната "съответстваща нормативна база ", сподели Стояногло.

Той напомни, че през 2016 година в Молдова бяха отнети лицензите на всички игрални заведения.

"Бяха закрити към 60 предприятия, хиляди останаха без работа. Десетки компании и хора бяха нелегално привлечени към наказателна отговорност. Десетки предприятия и в този миг получава обезщетения от Министерството на финансите за прекъсването на лицензите ", сподели основният прокурор на Молдова.



Той разясни, че тези компании са платили лицензите си в задатък и по тази причина в този момент министерството им връща милиони леи. Някои представители на управляващите, "действащи в полза на трети лица ", създали и приели ремонти в законите, които създали игралния бизнес монопол на държавната компания "Национална лотария на Молдова ", описа Стояногло.

После страната взема решение, че за организацията на хазартния бизнес би трябвало да бъде открит частен сътрудник. Министерството на стопанската система и инфраструктурата сложило такива "технически условия " за евентуалните претенденти, че още на старта да отпаднат молдовските компании. Очевидно е, че всичките условия са направени за съответна компания, сподели Стояногло.

Изискването към колегата по развиването на
лотарията били: съществуване на сходен бизнес в друга страна, най-малко три години опит в този бизнес и годишен оборот за последните три години не по-малко от 500 млн. евро. От колегата по игрални автомати се желал също тригодишен опит в бизнеса, не по-малко от 5000 автомата в "различни европейски страни ", а също така и самичък да създава игрални автомати.

На тези условия в региона на букмейкърството и
лотарията дала отговор и станала сътрудник на страната NGM Company, с основател регистрината в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е благосъстоятелност на две български компании "Национална лотария " АД и "Ню геймс "АД, и двете на Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от.

След сключването на контракта за публично-частно партньорство Националната
лотария на Молдова трябвало да получава 75% от облагата, а частният сътрудник - 25%. Според основния прокурор страната е получавала единствено 11,4%, а частникът - 89,6%. Това се получавало, тъй като държавната компания изплащала облагите. От 1 октомври 2018 година до май 2019 година в Молдова са продадени лотарийни билети за 325,98 млн. леи. (1 молдовска проливам е равна на 0,097 лева.) От тях държавната "Национална лотария на Молдова " е получила 39,5 млн. леи, а компанията на Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от - 81,5 млн.



В сферата на игралните автомати държавната компания също понесла загуби. По думите на Стояногло в полза на трети лица държавното управление е "намалило или премахнало " данъчните заплащания на хазартния бизнес. Прокурорите са сметнали, че поради това през 2017-2018 година Молдова е изгубила към 400 млн. леи.(38 800 000 лева.)

*** Сайтът Нюзмейкър напомня, че през 2016 година Лицензионната палата лишава всичките 65 лиценза за
хазарт. Тогавашният водач на Демократическата партия е оповестил война на хазарта. По данни на полицията в Молдова е имало към 320 игрални заведения. Оборотът на този пазар е бил към 300 млн. леи, съгласно Асоциацията на развлекателния бизнес. След няколко месеца демократите прокарали ремонти в законите, съгласно които хазартът става монопол на държавната компания "Национална лотария на Молдова ". Законопроектът е признат с ускорени темпове - от влизането му в Народното събрание до гласуването минават единствено две седмици. После управляващите вземат решение да намерят частни сътрудници на Националната лотария. За игралните автомати този сътрудник е австрийската Novomatic AG, а за букмейкърството и лотарията — NGM Company на Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от. Сайтът оповестява за следствието и обвиняванията против Божков в България. От пресслужбата на NGM Company им съобщили, че следствието против Божков в България няма нищо общо с лотарийния бизнес в Молдова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР