Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) вече може да

...
Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) вече може да
Коментари Харесай

Борба с организираната престъпност вече може да следи социалните медии

Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) към този момент може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като Фейсбук Messenger, Skype и Viber, WhatsApp Messenger и други Шпионският програмен продукт, който пробива мобилни устройства, е платен с социална поръчка, информация за която е качена на уеб страницата на службата, оповестява вестник " Сега ", оповестява Народоосвободителна въстаническа армия.

От поръчката не излиза наяве защо тъкмо ГДБОП ще употребява новия си програмен продукт - дали той ще се ползва единствено за събаряне на информация от мобилни устройства, конфискувани като материални доказателства, или пък задачата е събиране на информация посредством далечен достъп. Във втория случай на ГДБОП сигурно ще им би трябвало позволение за използване на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се употребява и без съд.

Купената стратегия има голям брой функционалности, излиза наяве от документите. Сред тях са " добиване, визуализиране и разбор на получени и изпратени имейли, получени и изпратени известия от приложения за незабавни известия като " Вайбър ", " Скайп ", " УатсАп ", " Facebook Месинджър ", " Уичат ", " Лайн ", " КакаоТолк ", " Кик Месинджър " и други " Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функционалности са проявление и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документите е посочено, че софтуерът би трябвало да може да проучва над 10 хиляди разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните типове техника - мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), портативни музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата би трябвало да има функционалност за " физическо и логическо прекопирване на данни от мобилни устройства ".

Търгът е разгласен при започване на годината и е завършен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хиляди лева без Данък добавена стойност. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по плана " Съвместни старания за битка с трансграничната проведена престъпност ".

На търга се е явила единствено една компания, излиза наяве от документите. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият формален представител в България. Търговското сдружение е посочено като дистрибутор на формалния уебсайт на компанията производител, която се намира в Съединени американски щати.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР