Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) вече може да

...
Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) вече може да
Коментари Харесай

Полицията вече ще може да шпионира мобилни приложения

Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) към този момент може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като Viber ( " Вайбър " ), Фейсбук Messenger ( " Facebook Месинджър " ), WhatsApp (УатсАп), Skype (Скайп) и други Софтуер, който пробива мобилни устройства, е закупен с социална поръчка, информация за която е качена на уеб страницата на службата, написа в днешния си брой в. " Сега ".

От данните за търга не се схваща защо тъкмо дирекцията ще употребява новия си програмен продукт - дали ще го употребява единствено за събаряне на информация от мобилни устройства, конфискувани като материални доказателства, или пък задачата е събиране на информация посредством далечен достъп, за което въпреки всичко е нужно правосъдно позволение за използване на специфични разследващи средства.

От документите към поръчката се схваща, че купената стратегия има голям брой функционалности като " добиване, визуализиране и разбор на получени и изпратени имейли, получени и изпратени известия от приложения за незабавни известия като " Вайбър ", " Скайп ", " УатсАп ", " Facebook Месинджър ", " Уичат ", " Лайн ", " КакаоТолк ", " Кик Месинджър " и други " Сред другите функционалности са проявление и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документите е посочено, че софтуерът би трябвало да може да проучва над 10 хиляди разновидности на мобилни устройства.

Търгът е разгласен при започване на годината и е завършен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хиляди лева без Данък добавена стойност. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по плана " Съвместни старания за битка с трансграничната проведена престъпност ".

На търга се е явила единствено една компания, която е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst като негов единствен формален представител в България. Търговското сдружение е посочено като дистрибутор на формалния уебсайт на компанията производител, която се намира в Съединени американски щати.

В края на юни немският парламент утвърди проект за следене на връзките на обвинени лица в кодирани приложения като " УатсАп " и " Скай ". Законът, признат с гласовете на ръководещата коалиция, уголемява пълномощията на следователите да конфигурират шпионски програмен продукт в мобилните телефони и компютрите на обвинени в разнообразни закононарушения. Досега това важеше единствено за обвинени терористи, само че към този момент обгръща и закононарушения като укриване на приходи и компютърни измами.

Властите от дълго време имат достъп до данни от телефонни диалози и къси известия, само че не съществуваха ясни регулации за чат приложенията.

Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази тогава удовлетворение от приемането на този закон, който по думите му компенсира софтуерното закъснение на страната от нарушителите, тъй като те всеобщо употребяват тези приложения за кодирани известия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР