Главна инспекция по труда (ГИТ) засилва контрола в обектите със

...
Главна инспекция по труда (ГИТ) засилва контрола в обектите със
Коментари Харесай

Близо 16 хиляди нарушения засече Инспекцията по труда за половин година

Главна ревизия по труда (ГИТ) ускорява контрола в обектите със сезонен темперамент по Черноморието през дейния туристически сезон. Проверките се правят главно от дирекциите " Инспекция по труда " в Бургас, Варна и Добрич, в чиито територии попадат курортни обитаеми места. При нужда се командироват и чиновници от други дирекции.

Следи се с приоритет за недекларирания труд , защото има висок риск от потреблението на подобен при сезонната претовареност и в секторите хотелиерство и ресторантьорство като цяло. Проверява се и за съблюдаване на наредбите във връзка с работното време и почивките и за заплащането на труда. Следи се също за спазването на закона при наемане на малолетни лица и на чужденци от трети страни, в частност - за съблюдаване на трудовите права на служащи от Украйна.

3052 инспекции в ресторантьорството и хотелиерството са направили инспекторите за първите 6 месеца на 2023 година. Засечени са 15 905 нарушавания. 6 438 от тях са свързани с обезпечаване на здраве и сигурност при работа, а 9 344 касаят трудовите правни отношения - 1941 във връзка с заплащането - 1566 - по отношение на работното време. В хотелиерството са открити 353 работещи без трудов контракт, което е близо 20% от 1 775-те открити такива случаи при инспекциите във всички браншове като цяло.
 7% растеж бележи туризмът през юни
7% растеж бележи туризмът през юни

Над 1 млн. са записаните нощувки за месеца

Инспекцията по труда припомня на работодателите, че с остава задължението им да оповестяват за действително започване на работа на наетите украински жители, като жители от трети страни, според член 10 алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност

От март 2023 година уведомленията за фактически започване на работа на лица от трета страна могат да бъдат подавани и през секция " Електронно подаване на информация " .

В уеб страницата на ГИТ е оповестена и за уведомленията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР